Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

heart
35 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

100 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

100 gramów

3 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno pokrój, pieczarki w plastry, a bakłażana w około 2 cm kostkę. Posiekaj natkę pietruszki i pokrusz ser feta.

Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - Krok 1

Krok 2

Bakłażany delikatnie natrzyj oliwą, a następnie oprósz harissą i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po 10 minutach dodaj połówki pomidorków koktajlowych. Całość piecz kolejne 10 minut.

Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i grzyby, dodaj kaszę, a następnie zalej ją 400 ml wody. Całość gotuj pod przykryciem około 20 minut, mieszając co jakiś czas.

Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj Fix Knorr połączony ze śmietaną i dokładnie wymieszaj. Kaszotto powinno mieć płynną strukturę - jeśli jest za suche, dodaj kilka łyżek wody, jeśli zbyt rozwodnione, pogotuj kilka minut do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kaszotto wyłóż na talerz. Na wierzchu umieść upieczone bakłażany z pomidorami, całość posyp natką pietruszki i pokruszonym serem feta.

Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do kaszotta można dodać garść orzeszków ziemnych, które wzbogacą smak i teksturę dania.

4

Opinie o przepisie

  • a

    a , 19.11.2021

    Więc ile gramów ma mieć ten cały bakłażan?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • a

    a , 14.11.2021

    Ile gramów bakłażana? "1 sztuka" nic nie mówi.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetąKaszotto bulgur z bakłażanem i fetą

Kuchnia wegetariańska od lat zyskuje na popularności. Przepisy bez wykorzystania mięsa wcale nie muszą być monotonne, a wręcz przeciwnie – smaczne i różnorodne! Liczba dostępnych produktów pozwala stworzyć pełnowartościowy i sycący posiłek bez użycia mięsa. Obalamy mity! Dania wegetariańskie również mogą być treściwe. Nie wierzysz? Przygotuj w zaciszu swojego domu kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą i najedz się do syta!

Dla kogo?

Dla miłośników kuchni wegetariańskiej, a także dla wszystkich tych, którzy chcą urozmaicić swoją dotychczasową dietę. W końcu nie samym mięsem człowiek żyje. Postaw na różnorodność – oto przepis na kaszotto bulgur!

Na jaką okazję?

Na co dzień! Samo przygotowanie zajmie Ci jedynie 20 minut, reszta to kwestia upieczenia. Przepis na kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą to propozycja nawet dla tych najbardziej zabieganych.

Czy wiesz, że?

Bakłażan nazywany jest również: psianką podłużną, oberżyną czy gruszką miłości.

Dla urozmaicenia:

Do przygotowanego kaszotto możesz dodać garść orzeszków ziemnych – wzbogacą smak i teksturę dania.