Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
77 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

196 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 mililitrów

1 opakowanie

2 łyżeczki

150 gramów

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

50 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. W kielichu robota szatkującego połącz ze sobą masło, natkę pietruszki, czosnek oraz chili. Do powstałego farszu dodaj łyżeczkę przyprawy Harissa Knorr, szczyptę soli, orzeszki pinii, rodzynki i startą skórkę z cytryny. Farsz umieść w worku rękawa cukierniczego.

Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki - Krok 1

Krok 2

Mięso z indyka włóż do tego samego naczynia szatkującego. Dodaj pozostałą część przyprawy Harissa Knorr, jogurt, kmin rzymski oraz sól. Całość dokładnie rozdrobnij, aż mięso ulegnie homogenizacji i wytworzy w ten sposób zwartą strukturę.

Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki - Krok 2

Krok 3

Ręce delikatnie natrzyj olejem. Odrobiną mięsa oblep kciuk lewej ręki, formując owalny cylindryczny kotlet. Delikatnie zdejmij go z palca, tak aby nie uszkodzić jego ścianek. Kotlet powinien być pusty w środku. Wyciśnij z worka trochę farszu z masła i pietruszki i wypełnij nim kotlety.

Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki - Krok 3

Krok 4

Końcówki kotlecika ściśle zaklej. Kotleciki oprósz w mące i obsmaż na patelni z obu stron. Następnie dopiecz mięso w piekarniku.

Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kotleciki ułóż na półmisku i podawaj z dipem jogurtowo-czosnkowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszkiKebab z mięsa indyka faszerowany natką pietruszki

Kotleciki z indyka faszerowane natką pietruszki, czosnkiem, chili, orzeszkami pinii i rodzynkami - to przepis na niebanalny obiad, którym możesz zachwycić swoją rodzinę. Zastąp zwykłe kotlety czymś bardziej wyszukanym.

Dla kogo?

Dla każdego, kto chciałby zamienić zwykły obiad na jakieś ciekawe danie. Faszerowane kotleciki z indyka sprawdzą się tu znakomicie!

Na jaką okazję?

Kebab z indyka faszerowany natką pietruszki to doskonałe rozwiązanie na niedzielny obiad. Będzie smacznie i nowocześnie!

Czy wiesz, że?

Orzechy piniowe to obrane z łusek nasiona z niektórych gatunków sosny. Świetnie pasują do różnego rodzaju farszów oraz sosów. Bazyliowe pesto bez pinii nie byłoby takie samo.

Dla urozmaicenia:

Do kotlecików z indyka świetnie pasuje dip jogurtowo-czosnkowy. Spróbuj koniecznie!