Kieszonki drobiowe z fetą i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kieszonki drobiowe z fetą i cukinią

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

2

heart
30 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

140 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W gorącej wodzie rozpuść bulionetkę drobiową Knorr, wstaw na ogień, wrzuć do garnka ryż i gotuj ok. 15 minut, po czym odcedź i trzymaj pod przykryciem.

Krok 2

Mięso opłucz pod bieżącą wodą i podziel na dwie części. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, zeszklij na odrobinie oliwy. Dodaj startą na tarce o dużych oczkach cukinię i przesmaż jeszcze kilka minut. Odstaw do przestygnięcia. Piersi z kurczaka przetnij wzdłuż do połowy tak aby utworzyć kieszonki. Do każdej kieszonki włóż przesmażoną i przestygniętą cukinię z cebulą i czosnkiem oraz po kawałku sera feta. Kieszonki zepnij wykałaczkami.

Krok 3

Każdą kieszonkę posyp z obydwu stron naturalną przyprawą do kurczaka Knorr. Kieszonki włóż do rękawa do pieczenia i piecz ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kieszonki drobiowe z fetą i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kieszonki drobiowe z fetą i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kieszonki drobiowe z fetą i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kieszonki drobiowe z fetą i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kieszonki drobiowe z fetą i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kieszonki drobiowe z fetą i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kieszonki drobiowe z fetą i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kieszonki drobiowe z fetą i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej