Serowe ziemniaki i mielona wołowina z patelni
NOWY PRZEPIS
łatwe
16 osób zapisało

Składniki
600 gramów
500 gramów
100 gramów
1 sztuka
20 gramów
1 sztuka
1 garść
3 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
100 gramów
2 łyżeczki
1 szczypta
3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść masło na dużej patelni z powłoką nieprzywierającą. Dodaj pokrojony w kostkę boczek i smaż przez 3 minuty na średnim ogniu. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i smaż przez około 6 minut, aż uzyskają złoty kolor ze wszystkich stron. Odłóż na bok do późniejszego wykorzystania.
Krok 2
Na tej samej patelni dodaj pokrojoną w plasterki paprykę, cebulę i smaż przez około 3 minuty, aż warzywa zaczną robić się miękkie.
Krok 3
Dodaj pokrojony w kostkę czosnek i smaż chwilę. Następnie dodaj mieloną wołowinę i smaż przez 5 minut lub do momentu, aż mięso będzie rumiane.
Krok 4
Dopraw solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Dodaj przecier pomidorowy i rozkruszoną kostkę bulionu wołowego Knorr.
Krok 5
Dodaj ziemniaki do patelni, wymieszaj, wlej wodę, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Jeśli woda odparuje, a ziemniaki nadal będą twarde, dolać kolejne 100 ml wody i gotuj bez przykrycia, aż zmiękną. W gotowym naczyniu nie powinno być nadmiaru wody.
Krok 6
Posyp danie tartym serem cheddar i przykryj na 3 minuty, aż ser się rozpuści. Danie podawaj udekorowane posiekaną natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej