Szybki dhal z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybki dhal z soczewicy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 puszki

1 cm

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 puszka

1 łyżeczka

1 puszka

150 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 garść

1 szczypta

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej patelni podsmaż posiekaną cebulę na oleju, następnie dodaj imbir i czosnek, aż zaczną pachnieć. Na koniec posypać przyprawami i dokładnie wymieszać. Należy uważać, aby nie przypalić przypraw, gdyż w przypadku spalenia mogą stać się gorzkie.

Krok 2

Dodaj pomidory, napój kokosowy, wodę i ⅓ łyżeczki soli. Na koniec dodać opłukaną czerwoną soczewicę. Gotuj danie, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica będzie miękka. W razie potrzeby do mieszaniny dodać trochę wody.

Krok 3

Usuń liść laurowy z gotowego dania. Dodaj kostkę bulion warzywnego Knorr, aby podkreślić smak potrawy.

Krok 4

Gotowy dhal z soczewicy podawaj sam, z indyjskim chlebem naan lub z ryżem. Udekoruj świeżą kolendrą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Napój kokosowy możesz zastąpić zwykłą lub alternatywną śmietanką.

Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać do potrawy chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki dhal z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki dhal z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki dhal z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki dhal z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki dhal z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki dhal z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki dhal z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybki dhal z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej