
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
500 mililitrów
1 pęczek
1 pęczek
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj warzywny bulion - zagotuj 250 ml wody i rozpuść w niej kostkę rosołową. Wystudź.
Krok 2
Jogurt połącz z bulionem i dokładnie wymieszaj. Ogórki obierz , zetrzyj na tarce i dodaj do jogurtu.
Krok 3
Koperek i szczypior pokrój drobno i również dodaj do jogurtu. Całość dopraw sokiem z cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zupę wstaw do lodówki. Podawaj schłodzoną.

Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do chłodnika szczyptę pieprzu Cayenne.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik ogórkowy
Szacowana cena przygotowania dania: do 10 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.
Orzeźwiający, kremowy chłodnik ogórkowy będzie najlepiej smakował w upalne dni. Jeśli lubisz gęste zupy i nie wyobrażasz sobie bez nich swojego menu, przypadnie Ci do gustu również ta propozycja. Chłodnik przygotowuje się szybko, bo zaledwie w kwadrans. Wystudzony bulion wystarczy połączyć z jogurtem, następnie dodać obrane i starte na grubych oczkach tarki ogórki, a do całości wrzucić jeszcze posiekany koperek oraz szczypior, odrobinę soku z cytryny i pieprzu. Zupę trzeba jeszcze schłodzić w lodówce. Podawaj ją na obiad albo jako przystawkę podczas przyjęcia lub zjedz na kolację. Możesz ozdobić danie plasterkami świeżego ogórka, posypać całość prażonymi płatkami migdałów lub pestkami dyni (wystudzonymi). Sprawdzą się także ćwiartki jajka na twardo lub samo rozdrobnione żółtko. Podczas przyjęć możesz uatrakcyjnić sposób podania, serwując chłodnik w szklankach, ozdobiony gałązką koperku i nałożonym na brzeg naczynia ogórkiem. W takiej formie będzie naprawdę efektownie wyglądał. Przygotuj go według naszego przepisu i przekonaj się, jak smaczna może być tego rodzaju zupa!