Wegetariański pilaw z bakaliami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegetariański pilaw z bakaliami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 litr

1 szczypta

1 sztuka

1 szklanka

3 łyżeczki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szczypta

6 łyżek

5 sztuk

1 łyżeczka

20 dekagramów

10 sztuk

4 dekagramy

4 plastry

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu o grubym dnie rozgrzać masło i olej .Wrzucić drobno pokrojoną cebule i zeszklić ją. Na cebulę wsypać ryż i smażyć go mieszając kilka minut. Dodać bakalie , curry, szczyptę pieprzu i kurkumę . Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w pół litra wrzącej wody. Wrzącym bulionem zalać ryż w rondlu - wymieszać i gotować na bardzo małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn . Dodać posiekaną natkę pietruszki .Doprawić do smaku pieprzem , sokiem z cytryny i skórką cytrynową .

Krok 2

Przykryć i odstawić na 10-15 minut szczelnie przykryty.

Krok 3

Tak przygotowany pilaw może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do pieczonego drobiu.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariański pilaw z bakaliami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej