
Składniki
500 gramów
2 sztuki
3 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
1 szczypta
150 gramów
0.5 litra
3 łyżki
2 sztuki
1 szczypta
5 łyżek
300 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę namocz kilka godzin wcześniej w wodzie.
Krok 2
Mąkę zagnieć razem z odrobiną wody i oliwy na gładkie, jednolite ciasto. Uformuj kulę i odstaw do lodówki.
Krok 3
Papryki umyj, rozkrój, usuń nasiona i potnij w kostkę razem z ziemniakami.
Krok 4
Cebulę i czosnek posiekaj. Soczewicę odcedź, wymieszaj z warzywami i podlej bulionem. Gotuj na małym ogniu przez 25 minut do momentu, gdy będą miękkie.
Krok 5
Wymieszaj z koncentratem pomidorowym i dopraw do smaku. Przełóż farsz do przygotowanej, wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania.
Krok 6
Ciasto wyjmij z lodówki, podsyp mąką i rozwałkuj. Przykryj nim szczelnie zapiekankę, posmaruj oliwą i oprósz ziarnami słonecznika. Piecz w piekarniku przez ok.60-70 minut.
Krok 7
Podawaj na gorąco.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej