
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
0.5 pęczka
1 litr
0.5 szklanki
1 opakowanie
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew, cebule, ziemniaki, seler i czosnek pokrój w bardzo drobną kostkę. Chilli posiekaj.

Krok 2
W rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż najpierw cebulę, następnie soczewicę.

Krok 3
Gdy soczewica zrobi się szklista wlej bulion (pozostaw 1 szklankę bulionu). Gotuj około 10 minut.

Krok 4
Po tym czasie dodaj ziemniaki, selera, czosnek, chilli oraz marchew. Gotuj kolejne 10 minut.

Krok 5
Fix Knorr wymieszaj z pozostałym bulionem.

Krok 6
Wlej płyn do warzyw i gotuj powoli jeszcze 10 minut. Sos powinien zgęstnieć. Na końcu dodaj posiekane zioła.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywny sos bolognese z soczewicą
To danie jest nietypową wersją klasycznego i dobrze znanego wszystkim przepisu na sos boloński. Warzywny sos bolognese z pewnością zasmakuje ci, jeśli jesteś miłośnikiem kuchni włoskiej i warzyw. Jest pełen głębokich smaków i aromatów. Wykonanie go jest bardzo proste, a dodatkowo jest na tyle uniwersalny, że możesz go później wykorzystać do wielu dań. Podstawą tej potrawy są świeże i jędrne warzywa: marchew, cebula, ziemniak i seler naciowy. Nietypowym, ale również łatwo dostępnym składnikiem jest tu zielona soczewica. Smaku i pikanterii całej potrawie nadają czosnek i chili. Jeśli jednak nie przepadasz za pikantnymi daniami, zrezygnuj z dodania ostrej papryczki. Smak dania podkręcisz dodając do niego świeżo posiekane zioła. Idealnie komponuje się tutaj pietruszka bądź bazylia. Ten aksamitny sos doskonale sprawdzi się do wszelkiego rodzaju makaronów, możesz go również podać z ryżem bądź zaserwować jako pyszny dodatek do innych potraw.