
Składniki
450 gramów
50 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 ziarna
0.5 łyżeczki
200 mililitrów
1 sztuka
1 łyżka
150 gramów
0.5 pęczka
0.5 pęczka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso jagnięce pokrój w grubą kostkę o wielkości 3 cm, oprósz przyprawą Harissa Knorr i solą. Odstaw na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce. Cebulę, czosnek i chili drobno posiekaj. Oderwij listki z kolendry i mięty, oddziel pestki granatu, a ogórka przekrój na cztery części i usuń z nich gniazda nasienne. Ogórka oprósz dodatkowo solą i odstaw na bok.

Krok 2
W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, czosnek i chili. Gdy warzywa zaczną się delikatnie rumienić, dodaj mięso jagnięce. Mięso smaż, aż się zarumieni, a z garnka wyparują wszelkie soki.

Krok 3
Dodaj kmin rzymski, rozgniecione ziarna kardamonu, cynamon oraz kurkumę. Całość smaż jeszcze przez chwilę. Następnie podlej bulionem domowym i dodaj ciecierzycę (namoczoną przez noc), melasę z granatu oraz pomidory. Całość duś ok. 80 minut pod przykryciem, aż mięso zmięknie, a sos zgęstnieje. Na koniec udekoruj potrawę miętą, kolendrą i ziarnami granatu oraz kawałkami solonego ogórka.


Dobra rada:
Jeśli gulasz jest nieco za ostry, podawaj go z jogurtem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tunezyjski gulasz z jagnięciny
Gulasz z jagnięciny, podobnie jak jagnięcina w innych daniach, nie jest w Polsce zbyt często spożywany. A szkoda, bo z tego mięsa można stworzyć pyszne dania. Tunezyjski gulasz z jagnięciny z dodatkiem warzyw, przypraw i owoców jest potrawą, którą warto spróbować. Jeśli chcesz czasem zaszaleć w kuchni – pamiętaj o tym przepisie.
Dla kogo?
Dla miłośników kulinarnych wędrówek w nieznane dotąd rejony. Postaraj się o mięso z jagnięciny i przekonaj się, jak pyszny gulasz można z niego przyrządzić!
Na jaką okazję?
Gulasz z jagnięciny to doskonałe rozwiązanie na uroczysty obiad.
Czy wiesz, że?
Warto wiedzieć, że jagnięcina podhalańska została wpisana do rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Tym bardziej warto jej spróbować!
Dla urozmaicenia:
Gulasz z jagnięciny jest pikantny, więc jeśli wolisz łagodniejsze smaki, podawaj go w towarzystwie greckiego jogurtu.