
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
1 opakowanie
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
3 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę pekińską oczyść z zewnętrznych liści, umyj i wysusz. Następnie poszatkuj, przesyp do miski dodaj sól z cukrem. Rękami wymieszaj wszystkie składniki tak, by przyprawy rozprowadzić równomiernie po kapuście.

Krok 2
Przemieszaną z przyprawami kapustę przykryj i przygnieć czymś ciężkim. Miskę odstaw w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po tym czasie delikatnie przepłucz jej zawartość wodą i ponownie umieść w naczyniu.

Krok 3
Na suchej, ale dobrze rozgrzanej patelni upraż ziarna sezamu. Ząbki czosnku obierz z łupinek i rozetrzyj na pastę.

Krok 4
Do garnuszka przesyp sos sałatkowy Knorr, dodaj sok z limonki, pastę paprykową, roztarty czosnek, olej i olej sezamowy. Wszystkie składniki porządnie wymieszaj, a następnie odstaw na kilka minut, żeby sos się przegryzł.

Krok 5
Dodaj sos z sezamem do kapusty i porządnie przemieszaj. Tuż przed podaniem gotową sałatkę posyp posiekaną świeżą kolendrą.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak, zwłaszcza gdy wcześniej zostanie krótko uprażony na dobrze rozgrzanej patelni – przekonaj się o tym sam. Sałatka kimchi z dodatkiem sezamu smakuje doskonale!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejInne przepisy
Kimchi sałatka z kapusty pekińskiej
Globalizacja to jednak fantastyczna sprawa. Bez niej nie mielibyśmy bladego pojęcia, jak smakuje koreańska ostro-kwaśna sałatka z kapusty pekińskiej zwana kimchi. Przepisy z całego świata są teraz na wyciągniecie ręki, więc czas poznać, w czym tkwi sekret tego narodowego dania Koreańczyków!
Dla kogo?
Sałatka z kimchi opierająca się na kapuście pekińskiej niewątpliwie wywrze pozytywne wrażenie na fanach wschodniej kuchni. Nie oprą jej się również wegetarianie oraz zwolennicy ostrych, pełnych wyrazu dań. Sałatka ta może być także dodatkiem do potraw mięsnych. Sezam i olej sezamowy robią tu naprawdę dobrą robotę!
Na jaką okazję?
Każda okazja jest dobra, by sprawdzić, jak smakuje sałatka kimchi. Przepis jest prosty i zawiera mało składników. Można ją zjeść jako samodzielne danie, przekąskę bądź jako dodatek do smażonego mięsa. Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu? Czemu nie!
Czy wiesz, że?
Tradycyjna surówka kimchi przygotowywana jest z kiszonych lub fermentowanych jarzyn. Oprócz kapusty dodaje się do niej rzodkiew, ogórki lub szczypiorek. Za ostry smak potrawy odpowiada duża ilość grubo mielonych, suszonych papryczek chili. Przeciętny mieszkaniec Korei zjada od 18 do 25 kg kimchi rocznie.
Dla urozmaicenia:
Kimchi sałatka będzie smakować jeszcze lepiej, gdy dorzucisz do niej pokrojone w paski inne dodatki jak warzywa lub owoce (szpinak, marchew, orzechy, grzyby, jabłka i jagody), a nawet obgotowane lub duszone krewetki.