
Składniki
1 łyżka
1 gram
2 sztuki
1 gram
1 sztuka
1 sztuka
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początek należy umyć owoce. Śliwki odcedzić od kompotu, jeżeli w śliwkach są pestki należy je usunąć. Następnie jabłka obrać ze skórki, przekroić i usunąć środek z nasionami, potem pokroić jabłko w kostkę. Potem do garnka wlać kompot ze śliwek i go podgrzać. Dodać do niego skórkę z cytryny i kawałki jabłka, gotować przez około 5 minut. Po 5 minutach wyjąć skórkę z cytryny i wlać sok z cytryny. Potem do wody dodać mąkę, dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Mąkę z wodą wlać do kompotu i wymieszać, po czym dodać śliwki. Przez chwilę gotować, potem odstawić, aby ostygło. Natomiast śmietanę należy ubić z 1 łyżeczką cukru. Ostygnięty kisiel przelać do misek i włożyć do lodówki. Na koniec ozdobić kisiel śmietaną i cynamonem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej