
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
3 sztuki
null
0.5 sztuki
1 pęczek
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w kostkę i smaż w woku na połowie rozgrzanego oleju przez około 5 minut ciągle mieszając. Mięso wyjmij i odstaw.
Krok 2
Szalotkę, selera i czosnek posiekaj. Wrzuć do woka i smaż przez 2 minuty.
Krok 3
Warzywa dodaj do kurczaka i razem zmiksuj. Dodaj 1 łyżkę jasnego sosu sojowego, sól, pieprz i jajko. Wymieszaj.
Krok 4
Ciemny sos sojowy wymieszaj z winem i sezamem.
Krok 5
Z masy kurczaka ulepić niewielkie kulki.
Krok 6
W woku rozgrzej pozostały olej i smaż klopsiki porcjami przez około 5 minut, ciągle mieszając. Osącz z nadmiaru tłuszczu.
Krok 7
Młodą cebulkę pokrój na paski, podsmaż, dodaj resztę jasnego sosu sojowego. Podawaj z klopsikami i z sosem.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej