Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - kruche, ucierane | Przepisy.pl pixel

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

126

heart
369 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1501 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2173 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

120 gramów

150 gramów

140 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

250 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - Krok 1

Krok 2

Oddzielamy białka od żółtek. Dodajemy do masy po jednym żółtku cały czas ucierając.

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - Krok 2

Krok 3

Orzechy włoskie mielimy na mąkę. Dodajemy do masy jajecznej. Mąkę ryżowa mieszamy z cynamonem oraz proszkiem do pieczenia i również dodajemy do ciasta.

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - Krok 3

Krok 4

Białka ubijamy na sztywną piane. Dodajemy do ciasta nie mieszając zbyt długo.

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - Krok 4

Krok 5

Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - Krok 5

Krok 6

Z wierzchu dekorujemy połówkami śliwek. Pieczemy w temp. 170 C ok 50 min. Studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bezglutenowe ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Stefanka serowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezglutenowe ciasto ze śliwkamiBezglutenowe ciasto ze śliwkami

Zapas mąki pszennej zazwyczaj pojawia się w spiżarniach wszystkich miłośników domowych wypieków. Jak pogodzić tę kulinarną pasję z dietą bezglutenową? Na początek proponujemy kruche ciasto bezglutenowe ze śliwkami, którego bazą jest mąka ryżowa. Będzie pysznie!

Dla kogo?

Część osób rezygnuje z glutenu ze względu na czynniki zdrowotne, część szuka różnorodności na talerzu. Dlatego bezglutenowe ciasto z mąki kukurydzianej z owocami dla każdego może być ciekawą odmianą od tradycyjnych wypieków.

Na jaką okazję?

Bez problemu udowodnicie znajomym, że dieta bezglutenowa może być różnorodna i smaczna. Owocowe ciasto bez glutenu będzie robić furorę na wszystkich przyjęciach.

Czy wiesz, że?

Mąka ryżowa najczęściej produkowana jest z ryżu białego i brązowego. Chętne wykorzystywane są również ryż jaśminowy oraz basmati.

Dla urozmaicenia:

Podczas kulinarnych eksperymentów warto wypróbować w bezglutenowym cieście mąkę kokosową.