Kolorowe sushi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowe sushi

Autor: Katarzyna Chmielewska

ratingratingratingratingrating

8

heart
45 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

5 łyżeczek

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 łyżka

1 sztuka

250 opakowań

5 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

1 opakowanie

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż przed gotowaniem należy wypłukać w zimnej wodzie. Najpierw moczymy ryż przez około 30 min. Po tym czasie zmieni on kolor z niemal przezroczystego na mlecznobiały i matowy, stanie się również bardziej elastyczny, dzięki czemu będzie się mniej kruszył podczas mycia. Następnie wymieniamy wodę i okrężnymi ruchami delikatnie mieszamy. Ponownie wymieniamy wodę , czynności te powtarzamy, aż woda będzie klarowna, zwykle ok. 5 razy. Ryż odsączamy na sicie lub durszlaku. Ryż w proporcjach 1 do 1 (szklana ryżu szklanka wody) gotujemy ok. 15 min. Po tym czasie ryż wyłączamy i zostawiamy na kolejne 10 min. nie zdejmując pokrywki. W czasie gdy ryż się gotuje należy przygotować awaze-zu. W tym celu do niewielkiego garnka wlewamy ocet ryżowy wraz z solą i cukrem, podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia składników (nie gotujemy).

Krok 2

Po 10 min. od wyłączenia kuchenki delikatnie przekładamy ryż z garnka do miski. Skrapiamy go niewielką ilością awase-zu i mieszamy delikatnie „tnąc” ryż drewnianą łopatką. Staramy się nie uszkodzić ziarenek. 1/4 ryżu odkładamy do 2 miseczki i dodajemy sok wyciśnięty z buraka.(tak uzyskujemy ładny różowy kolor, który nadaje sushi pięknego wyglądu).

Krok 3

Warzywa dokładnie umyjmy, a następnie obierzmy. Warzywa kroimy w tzw. słupki. Nie muszą być pokrojone równo, gdyż i tak będą schowane wewnątrz naszego sushi. Rybę również kroimy na mniejsze plastry. Paluszki krabowe czy inne owoce morza podobnie dostosowujemy kształtem.

Krok 4

Na macie bambusowej układamy sprasowane wodorosty błyszczącą stroną do dołu. Zostawiamy po około 1 cm od obu brzegów, zewnętrzny z nich smarujemy pastą wasabi lub octem ryżowym- ułatwi nam to sklejenie całego rulonu. Na nori układamy płasko pasek ryżu o szerokości mniej więcej kilu cm. Na ryż kładziemy kolejno rybę, warzywa i inne dodatki wedle uznania. Rulon zwijamy przy pomocy maty bambusowej, rolujemy dociskając z odpowiednią siłą, aby nasze sushi nabrało właściwego kształtu. Końcówka rulonu sklei się dzięki nałożonej wcześniej paście chrzanowej. Tak przygotowany rulon schładzamy, po czym kroimy na mniejsze kawałeczki o boku mniej więcej 1-2 cm.

Krok 5

Uramaki - procedura taka sam jak wyżej tylko po rozłożeniu ryżu, algi tak obracamy aby ryż był pod spodem a na górę układamy warzywa, owoce surumi, rybkę według uznania - rolujemy i obtaczamy w sezamie.

Krok 6

Kule ryżowe - na zwilżonej dłoni octem ryżowym lub rozkładamy ryż na górę układamy drobno posiekane warzywa rybkę lub surumi, rękami kształtujemy kuleczki, które następnie obtaczamy w sezamie.

Krok 7

Nigiri-zushi są to ręcznie formowane bloczki ryżu przykryte kawałkiem ryb, owoców morza bądź warzyw. Często nigiri owinięte jest cienkim paseczkiem nori.

Krok 8

Na stole wraz z sushi koniecznie powinny się znaleźć: sos sojowy, wasabi (ostry, zielony chrzan japoński), marynowany imbir, a do picia zielona herbata.

Krok 9

SMACZNEGO!!

Katarzyna Chmielewska

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowe sushi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowe sushi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowe sushi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowe sushi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowe sushi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowe sushi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowe sushi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowe sushi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej