Kotlety ziemniaczane z sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety ziemniaczane z sosem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

0.3 szklanki

1 szczypta

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1.5 łyżki

5 dekagramów

1 szklanka

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrać ziemniaki. Pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Dobrze odcedzić. Utłuc na puree. Dodać jajko i dobrze wymieszać. Podsypać trochę mąki tak by masa była taka jak na kopytka.

Krok 2

Lekko posolić, posypać pieprzem i dodać rozkruszoną 1 mini kostkę Prażona Cebulka. Formować kotlety (lub wałeczki jak krokiety) i panierować w bułce tartej. Smażyć na rumiano na gorącym oleju przewracając delikatnie żeby się nie rozpadły.

Krok 3

Wędzonkę pokroić na drobną kostkę i wysmażyć na skwarki, dołożyć drobno pokrojoną cebulkę i usmażyć na złoto. Wymieszać. Wlać na patelnię 1/2 szklanki słodkiej śmietanki i włożyć Bulionetkę pieczeniowa i wsypać rozkruszoną drugą mini kostkę Smażona Cebulka. Zagotować. Zagęścić zasmażką.

Krok 4

Podawać z surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety ziemniaczane z sosem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej