Krem pieczarkowy z nutką trufli i kulkami z brukselki
łatwe
7 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 szklanka
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
4 łyżki
1 łyżeczka
1 szklanka
1 sztuka
3 sztuki
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki umyc i pokroic w paski.Wrzucic do garnka razem z pokrojonym czosnkiem oraz odrobiną masła.Zagotowac ciągle mieszając.Następnie wlac bulion,przykryc i gotowac przez 10 min.
Krok 2
Na końcu dodac sól i pieprz do smaku,oraz mleko lub śmietanę 30%,zamieszac i wszystko zmiksowac blenderem razem z puree ziemniaczanym na jednolitą masę.
Krok 3
Do zupy brukselkowej dodac jajko,ziemniaki,sól i pieprz.Wszystko zmiksowac jeśli masa będzie za rzadka dodac 2-3 łyżki mąki i zamieszac.Formowac kulki obtaczac je w bułce tartej i smażyc w garnuszku z rozgrzanym olejem.Podawac w bulionówce lub w filiżance z dodatkiem jednej łyżeczki oliwy truflowej oraz z kuleczkami brukselkowymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej