Makaron z sosem serowym i brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z sosem serowym i brokułami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

1 szklanka

1 łyżka

1 szczypta

20 dekagramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W osolonej wodzie ze szczyptą cukru ugotować al'dente rozdzielony na różyczki brokuł. Odcedzić . Makaron w osolonej wodzie z dodatkiem kostki Rosołu z kury Knorr. Odcedzić . W woku rozpuścić 2 łyżki masła. Rozkruszyć na nie mini kostki Czosnek i Pietruszka. Szynkę pokroić w paseczki i wrzucić na masło. Pokruszyć ser i dodać na patelnię. Mieszać dolewając śmietankę. Zagotować. Włożyć makaron i wymieszać. Zostawić na chwilę by makaron wciągnął część sosu. Dołożyć brokuł i delikatnie wymieszać. Doprawić mielonym pieprzem.

Krok 2

Podawać posypany szczypiorem i natką.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z sosem serowym i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z sosem serowym i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z sosem serowym i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z sosem serowym i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z sosem serowym i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z sosem serowym i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z sosem serowym i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z sosem serowym i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej