Łazanki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łazanki

Autor: Karolina Karolina

ratingratingratingratingrating

3

heart
63 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

0.5 kilograma

1 opakowanie

3 sztuki

0.5 pęczka

1 sztuka

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę białą siekamy,gotujemy w osolonej wodzie 20 min od zagotowania,gdy już będzie ugotowna odciskamy wodę

Krok 2

mięso przysmażamy na oleju

Krok 3

makaron gotujemu w osolonej wodzie z dodatkiem oleju

Krok 4

cebule siekamy,smażymy na oleju

Krok 5

marchewke kroimy w drobne kawałki,przysmażamy na oleju

Krok 6

wszystkie składniki łączymy,doprawiamy natką pietruszki,solą,pieprzem,papryką ostrą,vegetą,

Karolina Karolina

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łazanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łazanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łazanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łazanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łazanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łazanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łazanki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łazanki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ŁazankiŁazanki

Łazanki to makaron o charakterystycznym kształcie małych, cienkich kwadratów. Gotuje się je w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, a następnie dodaje do kapusty i mięsa. Legenda głosi, że łazanki przywędrowały do Polski razem z królową Boną, która przywiozła ten przepis z Włoch. Zasmakowały Polakom i szybko zyskały popularność, która nieprzerwanie trwa do dziś. Obecnie łazanki przyrządza się na różne sposoby – z mięsem wieprzowym, wołowym lub z kurczakiem, a także w wersji wegetariańskiej. Dobrym dodatkiem do nich jest odrobina ugotowanej marchewki i cebula. Przyprawy, które warto dodać to pieprz i słodka papryka - kontrastujące ze sobą i nadające potrawie wyrazisty smak. Podawaj na gorąco w głębokich talerzach. Możesz też udekorować danie świeżo posiekaną pietruszką lub listkami bazylii, ale nie jest to konieczne.