Krem z porów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z porów

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

1 litr

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

25 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pora dokładnie myjemy, pozbawiamy zbędnych części i kroimy w talarki, ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu (woda + bulionetka warzywna), doprawiamy tymiankiem, majerankiem i gałką. Do garnka wrzucić ziemniaki, pora, majeranek, tymianek i gałkę. Zalać wywarem. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 min, aż ziemniaki zmiękną. Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy na nie pokrojoną cebulę, smażymy przez około 5 min. Następnie dodajemy cukier i smażymy kolejne kilka minut, aż cukier zacznie się karmelizować. Podsmażoną cebulę dodajemy do pozostałych składników. Zupę miksujemy blenderem, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy topiony ser.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z porów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej