
Składniki
1 szczypta
2 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
null
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
1 łyżka
16 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sok z cytryny wymieszaj z z kurkumą, słodką papryką i szczyptą soli.
Krok 2
Krewetki obierz i włóż do głębokiego naczynia. Polej marynatą i odstaw na 30 minut.
Krok 3
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do miseczek wbij jajka i roztrzep.
Krok 4
Krewetki wyjmij z marynaty i obtaczaj w jajku, a potem w sezamie.
Krok 5
Włóż je do naczynia żaroodpornego i piecz przez 20 minut.
Krok 6
Gałązki kolendry umyj i posiekaj dosyć grubo. Cytryny umyj i pokrój na ćwiartki.
Krok 7
Krewetki wyłóż na półmisek, posyp kolendrą i udekoruj cytryną.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej