Krewetki w marynacie z kurkumą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki w marynacie z kurkumą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

null

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

16 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sok z cytryny wymieszaj z z kurkumą, słodką papryką i szczyptą soli.

Krok 2

Krewetki obierz i włóż do głębokiego naczynia. Polej marynatą i odstaw na 30 minut.

Krok 3

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do miseczek wbij jajka i roztrzep.

Krok 4

Krewetki wyjmij z marynaty i obtaczaj w jajku, a potem w sezamie.

Krok 5

Włóż je do naczynia żaroodpornego i piecz przez 20 minut.

Krok 6

Gałązki kolendry umyj i posiekaj dosyć grubo. Cytryny umyj i pokrój na ćwiartki.

Krok 7

Krewetki wyłóż na półmisek, posyp kolendrą i udekoruj cytryną.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w marynacie z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w marynacie z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w marynacie z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w marynacie z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w marynacie z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w marynacie z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w marynacie z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki w marynacie z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Meksykański kociołek
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej