Krewetki zapiekane w pomidorach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki zapiekane w pomidorach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
61 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
26 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

30 sztuk

6 sztuk

100 gramów

300 gramów

80 mililitrów

100 gramów

1 sztuka

1 pęczek

4 łyżki

2 łyżki

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidorki przekrój na pół, wydrąż z nich środek, ułóż je na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem. Obierz i posiekaj czosnek, posiekaj natkę , drobno pokrój chili, grzyby pokrój w ćwiartki i zetrzyj parmezan na tarce. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij z niej sok.

Krewetki zapiekane w pomidorach - Krok 1

Krok 2

Masło pomieszaj z przyprawą Knorr, skórką z cytryny, parmezanem i bułka panko. Dodaj posiekaną natkę.

Krewetki zapiekane w pomidorach - Krok 2

Krok 3

Krewetki umyj, dobrze osusz na papierowym ręczniku. Na dużej teflonowej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć krewetki i smaż je chwilę, aż zrobią się czerwone (około 3-4 minuty). Krewetki przełóż na bok.

Krewetki zapiekane w pomidorach - Krok 3

Krok 4

Na tej samej patelni obsmaż czosnek, gdy zacznie zmieniać kolor dodaj chili, grzyby i następnie strąki zielonego groszku. Wszystko razem smaż chwilę, podlej sokiem z cytryny i sosem sojowym. Wrzuć na powrót krewetki.

Krewetki zapiekane w pomidorach - Krok 4

Krok 5

Usmażone krewetki z warzywami włóż do pomidorków, na wierzchu ułóż masło z bułką i przyprawami. Całość umieść w nagrzanym do 190*C piekarnika na około 10 minut.

Krewetki zapiekane w pomidorach - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do środka pomidorów możesz też dodać podsmażone liście szpinaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki zapiekane w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki zapiekane w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki zapiekane w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki zapiekane w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki zapiekane w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki zapiekane w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki zapiekane w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki zapiekane w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki zapiekane w pomidorachKrewetki zapiekane w pomidorach

Na szczęście owoce morza przestały być kulinarną tajemnicą dla Polaków. Coraz częściej trafiają na nasze stoły pod różnymi postaciami. Najpopularniejsze frutti di mare wciąż stanowią krewetki, choćby z uwagi na prostotę ich przygotowania, a także uniwersalne zastosowanie. Smażone, duszone czy grillowane – zawsze smakują doskonale. Dziś chcemy was zaprosić w kuchenną morską podróż, czyli na krewetki zapiekane w pomidorach. To aromatyczne danie z pewnością zagości w waszym menu na stałe. Smacznego!

Dla kogo?

Dla miłośników owoców morza, poszukujących ciekawych propozycji na nowoczesne wydanie krewetek.

Na jaką okazję?

Krewetki zapiekane w pomidorach to danie przede wszystkim na imprezę. Sprawdzą się również jako potrawa serwowana na kolację.

Czy wiesz, że?

Krewetki zamieszkują także Morze Bałtyckie. Nie mają jednak zastosowania w kuchni, z uwagi choćby na swoje niewielkie rozmiary. Wykorzystywane są przede wszystkim jako przynęta.

Dla urozmaicenia:

Do środka pomidorów możecie włożyć podsmażone liście świeżego szpinaku. Będzie kolorowo i pysznie.