
Składniki
10 sztuk
30 sztuk
6 sztuk
100 gramów
300 gramów
80 mililitrów
100 gramów
1 sztuka
1 pęczek
4 łyżki
2 łyżki
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidorki przekrój na pół, wydrąż z nich środek, ułóż je na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem. Obierz i posiekaj czosnek, posiekaj natkę , drobno pokrój chili, grzyby pokrój w ćwiartki i zetrzyj parmezan na tarce. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij z niej sok.

Krok 2
Masło pomieszaj z przyprawą Knorr, skórką z cytryny, parmezanem i bułka panko. Dodaj posiekaną natkę.

Krok 3
Krewetki umyj, dobrze osusz na papierowym ręczniku. Na dużej teflonowej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć krewetki i smaż je chwilę, aż zrobią się czerwone (około 3-4 minuty). Krewetki przełóż na bok.

Krok 4
Na tej samej patelni obsmaż czosnek, gdy zacznie zmieniać kolor dodaj chili, grzyby i następnie strąki zielonego groszku. Wszystko razem smaż chwilę, podlej sokiem z cytryny i sosem sojowym. Wrzuć na powrót krewetki.

Krok 5
Usmażone krewetki z warzywami włóż do pomidorków, na wierzchu ułóż masło z bułką i przyprawami. Całość umieść w nagrzanym do 190*C piekarnika na około 10 minut.


Dobra rada:
Do środka pomidorów możesz też dodać podsmażone liście szpinaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa włoska Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krewetki zapiekane w pomidorach
Na szczęście owoce morza przestały być kulinarną tajemnicą dla Polaków. Coraz częściej trafiają na nasze stoły pod różnymi postaciami. Najpopularniejsze frutti di mare wciąż stanowią krewetki, choćby z uwagi na prostotę ich przygotowania, a także uniwersalne zastosowanie. Smażone, duszone czy grillowane – zawsze smakują doskonale. Dziś chcemy was zaprosić w kuchenną morską podróż, czyli na krewetki zapiekane w pomidorach. To aromatyczne danie z pewnością zagości w waszym menu na stałe. Smacznego!
Dla kogo?
Dla miłośników owoców morza, poszukujących ciekawych propozycji na nowoczesne wydanie krewetek.
Na jaką okazję?
Krewetki zapiekane w pomidorach to danie przede wszystkim na imprezę. Sprawdzą się również jako potrawa serwowana na kolację.
Czy wiesz, że?
Krewetki zamieszkują także Morze Bałtyckie. Nie mają jednak zastosowania w kuchni, z uwagi choćby na swoje niewielkie rozmiary. Wykorzystywane są przede wszystkim jako przynęta.
Dla urozmaicenia:
Do środka pomidorów możecie włożyć podsmażone liście świeżego szpinaku. Będzie kolorowo i pysznie.