Krokiety z mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krokiety z mozzarellą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

43

heart
370 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

400 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 sztuki

100 gramów

100 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

50 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr placki zalej 200ml gorącej wody, trzymaj pod przykryciem około 10 minut, aż kasza wchłonie wodę i zrobi się miękka w środku. Do jeszcze gorącej kaszy dodaj szpinak, całość odstaw na bok, aby masa wystygła.

Krokiety z mozzarellą - Krok 1

Krok 2

Fasolę odcedź z zalewy, zmiksuj dokładnie z czosnkiem w kielichu miksera, do przestudzonej kaszy dodaj zmiksowaną fasolę, mąkę z kaszy jaglanej i jajko, całość wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodaj więcej mąki, aż uzyskasz odpowiednią gęstość.

Krokiety z mozzarellą - Krok 2

Krok 3

Mozzarellę pokrój w kawałki o grubości 1 cm i długości do 3-4 cm. W trzech miskach przygotuj rozkłócone jaja z odrobiną soli, mąkę i bułkę tartą z płatkami migdałów.

Krokiety z mozzarellą - Krok 3

Krok 4

Urwij kęs ciasta, rozpłaszcz go sobie w dłoni, w środek włóż kawałek sera, obtocz go ciastem dookoła formując mały kształtny walec. Obtocz go najpierw w mące, potem zanurz w jajkach, a następnie panieruj w bułce tartej z migdałami.

Krokiety z mozzarellą - Krok 4

Krok 5

Na patelni, na rozgrzanym oleju, obsmaż krokiety z obu stron na złoty kolor (2-3 min. z każdej strony). Usmażone krokiety odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Krokiety z mozzarellą - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Razem z mozzarellą możesz dodać do krokieta kawałek czerwonej papryki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety z mozzarelląKrokiety z mozzarellą

Dla niektórych krokiety to typowo świąteczna potrawa. Nic w tym dziwnego, ponieważ to właśnie one zdobią nasze stoły podczas ważnych okoliczności. I choć wpisują się w kanon dań, które towarzyszą nam podczas najbardziej uroczystych dni w roku, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby włączyć je do codziennego menu. Co powiesz na krokiety z mozzarellą? Pamiętaj, w prostocie siła!

Dla kogo?

Jeśli lubisz tradycyjne potrawy, ten przepis przypadnie Ci do gustu. Krokiety z mozzarellą łączą w sobie całą gamę różnorodnych składników, tworząc niepowtarzalny farsz.

Na jaką okazję?

Na co dzień! Kasza, szpinak, jajka, fasola, a do tego przyprawy i garść migdałów. Stwórz farsz z różnorodnych składników i baw się smakami.

Czy wiesz, że?

Słowo „krokiet” pochodzi z języka francuskiego i wolnym tłumaczeniu oznacza chrupać. Nic w tym dziwnego, krokietom trudno się oprzeć!

Dla urozmaicenia:

Razem z mozzarellą możesz panierować też kawałek papryki.