
Składniki
700 gramów
1 sztuka
20 gramów
50 gramów
700 mililitrów
2 łyżki
200 gramów
200 gramów
50 gramów
1 sztuka
5 ziaren
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mięso pokrój na płaty o grubości około 1 cm. Każdy kawałek rozbij cienko tłuczkiem, posmaruj musztardą i posyp majerankiem.

Krok 2
Wędzony boczek i ogórki kiszone pokrój w bardzo cienkie plastry. Cebulę również pokrój w plastry i podsmaż.

Krok 3
Na każdy płat mięsa połóż plaster boczku i ogórka oraz odrobinę cebuli.

Krok 4
Tak przygotowane mięso zwiń, zepnij wykałaczkami, oprósz mąką i zrumień z obu stron.

Krok 5
Następnie przełóż do rondla, wlej 700 ml wody, dodaj przyprawy i kostką rosołową wołową Knorr, który podkreśli bogaty smak potrawy. Zagotuj. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę i wymieszaj. Pamiętaj, żeby przed podaniem usunąć wykałaczki. Gotowe zrazy podawaj z kaszą.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zawijane zrazy wołowe
Zawijane zrazy wołowe to popularne danie kuchni polskiej, które swoim smakiem zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia. W naszej wersji tego dania pyszne i miękkie mięso skrywa niespodziankę – pachnący boczek, kwaskowate ogórki, cebulkę, oraz przyprawy i pikantną musztardę. Daniem tym kiedyś zajadła się szlachta, teraz delektować nim może się każdy. Jest proste w przygotowaniu. Kluczowym składnikiem tej potrawy jest cienko rozbite mięso, które po zwinięciu z cebulą, boczkiem i ogórkiem najpierw podsmaża się, a potem powoli dusi. Soki, które wypłyną z mięsa w trakcie duszenia mogą stać się bazą aromatycznego i gęstego sosu pieczeniowego. Wystarczy dorzucić Esencję do duszonych mięs Knorr, a uzyskasz idealny smak i konsystencję sosu. Zrazy należy podawać z kaszą np. pęczak oraz sałatką z ogórkiem kiszonym oraz chrupiącą papryką konserwową lub świeżą. Jeśli lubisz eksperymentować spróbuj przygotować inne wersje farszu, np. z dodatkiem żurawiny i sera wędzonego.