Zawijane zrazy wołowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zawijane zrazy wołowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
1182 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

314 osób wydrukowało

Pobierz pdf

339 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 sztuka

20 gramów

50 gramów

700 mililitrów

2 łyżki

200 gramów

200 gramów

50 gramów

1 sztuka

5 ziaren

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso pokrój na płaty o grubości około 1 cm. Każdy kawałek rozbij cienko tłuczkiem, posmaruj musztardą i posyp majerankiem.

Zawijane zrazy wołowe - Krok 1

Krok 2

Wędzony boczek i ogórki kiszone pokrój w bardzo cienkie plastry. Cebulę również pokrój w plastry i podsmaż.

Zawijane zrazy wołowe - Krok 2

Krok 3

Na każdy płat mięsa połóż plaster boczku i ogórka oraz odrobinę cebuli.

Zawijane zrazy wołowe - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowane mięso zwiń, zepnij wykałaczkami, oprósz mąką i zrumień z obu stron.

Zawijane zrazy wołowe - Krok 4

Krok 5

Następnie przełóż do rondla, wlej 700 ml wody, dodaj przyprawy i kostką rosołową wołową Knorr, który podkreśli bogaty smak potrawy. Zagotuj. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę i wymieszaj. Pamiętaj, żeby przed podaniem usunąć wykałaczki. Gotowe zrazy podawaj z kaszą.

Zawijane zrazy wołowe - Krok 5
67

Opinie o przepisie

  • Monika

    Monika , 25.11.2020

    *Tak - zjedz jeszcze jedną rolkę, mawiała moja Babcia Pola! Zrazy, rolady, zawijasy, rolki.. Toć to z wszystkiego można zrobić. Ale nie ma jak prawdziwe, wołowe! . Cała kwintesencja jest w ich prostocie. Boczek, ogórek, ciut cebulki i muśnięcie muszrardy. Aż tu czuć zapach duszonego mięsa. Wymaga to czasu, cierpliwości i serducha, ale jak finałem ma być ta delikatna kruchość mięsa, która flirtuje z naszymi kubkami smakowymi, to czego chcieć więcej. Babcia Pola by zapewne powiedziała - zjem jeszcze jedną, taką rolkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łucja Brachmańska

    Łucja Brachmańska , 20.12.2014

    Steki też lubię, tatara i gulasz wołowy...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Pasztelan

    Iwona Pasztelan , 17.12.2014

    Ja robię takie,tyylko lepsze , zapraszam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Pieczko

    Grzegorz Pieczko , 17.12.2014

    Pan Kamil ma racje sos jest wazny ale wole tlusty boczek zamiast sloniny, inny smak no i z czego te zrazy z antrykotu?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Gabor

    Iwona Gabor , 17.12.2014

    Zrazy? Proszą cie! U nos się godo rulady!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia-Ewa Chruściel

    Lidia-Ewa Chruściel , 17.12.2014

    Ja,tylko z innym farszem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Przybysz

    Gosia Przybysz , 17.12.2014

    JA TEŻ ROBIĘ ZRAZY WEDŁUG PRZEPISU MOJEJ BABCI. NIGDY I NIGDZIE NIE JADŁAM LEPSZYCH

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Bruzda

    Ryszard Bruzda , 17.12.2014

    pysze .......a dupa rośnie niestety!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Werhun

    Ewa Werhun , 17.12.2014

    Takie zrazy jakie ja robię wg przepisu mojej mamy ur.1914 są nie do podrobienia. po prostu nie ma lepszych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Werhun

    Ewa Werhun , 17.12.2014

    Wiesiu,,,,, czy Ty teraz chcesz zabrać robotę Pascala,,,,,,, czy Makłowicza?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Rousseau

    Kamil Rousseau , 17.12.2014

    Ludziska! Zrazy wołowe zawijane z boczkiem!! Toż to profanacja. Tylko! słonina pokrojona w paski zamiast boczku. Ten element "wewnętrzny" jest przede wszystkim po to, by zawijas był bardziej soczysty w suchej wołowinie.! A gdzie skórka z chleba? Zraz jest wtedy tylko smaczny, jeżeli wewnątrz ma skórkę z chleba (tą spodnią). Poza tym ważny jest sos! Ciemny i naturalny. a ogórki? Ja wolę w marynacie (occie) - nie kiszone, ale to kwestia smaku (trzeba spróbować samemu). Pamiętajcie skórka chleba i słonina dają smak - daje4 sobie rękę uciąć. Poza tym w sosie też musi "bulgotać" się skórka chleba. A i jeszcze zapomniałem - ważnym jest rozbicie wołowiny - aktualnie w niektórych sklepach są maszyny , które wg życzenia klienta rozbijają takie plasry ( na grubość wg życzeń). Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Wóycicka

    Alina Wóycicka , 17.12.2014

    Zawijamy. W warszawie zapraszam na zrazy. Może będą mniej fachowo zawinięte i doprawione, ale- jeśli będę wczesniej wiedzieć to zawinę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Kusz

    Henryk Kusz , 17.12.2014

    A do zrazów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Kasprzak

    Kazimiera Kasprzak , 17.12.2014

    sama robiłas ?ja robie są super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Prus

    Eugeniusz Prus , 17.12.2014

    Są pyszne, Lubię to.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Marciniak

    Janina Marciniak , 17.12.2014

    Mam zaplanowane zrazy na świąteczny obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Dzimira

    Bozena Dzimira , 17.12.2014

    moja babcia robiła pyszne tylko tej słoninki w środku nie lubiłam ale piesek był pod stołem ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Genowefa Bizub

    Genowefa Bizub , 17.12.2014

    Pyszne ,kiedyś często je robiłam.!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Zabłocki

    Marek Zabłocki , 17.12.2014

    ja mogę odwijać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanislaw Lutkowski

    Stanislaw Lutkowski , 17.12.2014

    moje najlepsze danie którego nic nie przebije - ale tradycyjnie po polsku bez ziół i innych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Pankau

    Jan Pankau , 17.12.2014

    Nie tylko zwijałem a jadłem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 17.12.2014

    Marek, zaglądaj do nasz częściej. :) Codziennie znajdziesz nowe przepisy i kuchenne inspiracje. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Lisak

    Marek Lisak , 17.12.2014

    Warto spróbować czegoś nowego dzięki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Surowiak

    Renata Surowiak , 17.12.2014

    dziękuję za przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Krakowska

    Jolanta Krakowska , 17.12.2014

    moja rodzina pochodzi z pomorza-a przepis ten sam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Wrzask

    Grażyna Wrzask , 17.12.2014

    no właśnie u nas na śląsku to są rolady a robi się tak samo ,ja zawijam nitką po mamusi....do tego kluseczki i modra kapusta mniam !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kopciuszek Bozka

    Kopciuszek Bozka , 17.12.2014

    tak nasza slaska i nazywaja sie rolady nie dodajemy zadnych skladnikow jak ogorek kiszony czy jajko jak niekiedy widze w zrazach jak to nazywaja napszyklad juz widze na fotce w naszych slaskich roladach jest tylko musztarda pieprz ,sol i cebula,boczek krojony w kosteczki i to wszystko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Manny Cachmanny

    Manny Cachmanny , 17.12.2014

    Buraczki ziemniaczki...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefania Chrapek

    Stefania Chrapek , 16.12.2014

    regionalna potrawa śląska ,od zawsze ,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Rudnicka

    Elżbieta Rudnicka , 16.12.2014

    Ją kupiłam na święta antrykot bez kości po 24 zł . Rolady wychodzą kruche i szybko miękną . Zawsze dobre . Sos wychodzi wspaniały bez żadnych sztucznych sosów . Wystarczy przyrumienić mięso zalać wodą i dusić trochę magi musztardy pieprzu cebuli i ok

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zawijane zrazy wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zawijane zrazy wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zawijane zrazy wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zawijane zrazy wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zawijane zrazy wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zawijane zrazy wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zawijane zrazy wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zawijane zrazy wołowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zrazy zawijane
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zawijane zrazy wołoweZawijane zrazy wołowe

Zawijane zrazy wołowe to popularne danie kuchni polskiej, które swoim smakiem zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia. W naszej wersji tego dania pyszne i miękkie mięso skrywa niespodziankę – pachnący boczek, kwaskowate ogórki, cebulkę, oraz przyprawy i pikantną musztardę. Daniem tym kiedyś zajadła się szlachta, teraz delektować nim może się każdy. Jest proste w przygotowaniu. Kluczowym składnikiem tej potrawy jest cienko rozbite mięso, które po zwinięciu z cebulą, boczkiem i ogórkiem najpierw podsmaża się, a potem powoli dusi. Soki, które wypłyną z mięsa w trakcie duszenia mogą stać się bazą aromatycznego i gęstego sosu pieczeniowego. Wystarczy dorzucić Esencję do duszonych mięs Knorr, a uzyskasz idealny smak i konsystencję sosu. Zrazy należy podawać z kaszą np. pęczak oraz sałatką z ogórkiem kiszonym oraz chrupiącą papryką konserwową lub świeżą. Jeśli lubisz eksperymentować spróbuj przygotować inne wersje farszu, np. z dodatkiem żurawiny i sera wędzonego.