Kurczak marynowany w kawie na jaśminowym ryżu
łatwe
448 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
100 mililitrów
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
3 łyżeczki
3 sztuki
1 łyżka
3 łyżki
1 łyżka
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka z kurczaka oprósz Przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Zamarynowanie mięsa w przyprawie sprawi, że kurczak będzie soczysty, z lekkim korzennym posmakiem. Kurczaka odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Krok 2
Cebule pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż ją w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj cukier Muscovado i karmelizuj go. Do garnka wlej kawę, dodaj cynamon, kmin, ketchup i goździki. Całość gotuj tak długo, aż sos zgęstnieje.

Krok 3
Kurczaki zanurz obtocz w marynacie i ułóż w naczyniu żaroodpornym na pergaminie . Całość przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 45 minut.

Krok 4
U gotuj ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Kurczaka posyp delikatnie sezamem, podawaj na ryżu.


Dobra rada:
Do dania idealnie pasuje posiekana natka kolendry.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak marynowany w kawie na jaśminowym ryżu
Szukasz nowego sposobu na przygotowanie kurczaka? Jeśli masz ochotę na nieco inną niż zwykle wersję tego popularnego mięsa, zrób kurczaka marynowanego w kawie. Gorzki smak kawy w marynacie przełamany zostaje karmelem oraz korzennymi przyprawami. Całość tworzy aromatyczną mieszankę, która bardzo dobrze pasuje do delikatnego mięsa. Do przyrządzenia dania użyj pałek lub udek z kurczaka – najpierw je zamarynuj, a następnie dokładnie natrzyj marynatą i zapiecz. Dobrym sposobem na uzyskanie zadowalającego efektu, będzie odsłonięcie folii pod koniec pieczenia – dzięki temu skórka stanie się chrupiąca. Kurczaka marynowanego w kawie podawaj na jaśminowym ryżu. To szlachetna odmiana tego zboża, o lekko słodkawym, orzechowym posmaku. Przed podaniem posyp kurczaka sezamem. Jeśli uprażysz go wcześniej na patelni, ziarna będą bardziej chrupiące i zmienią kolor na bardziej złocisty. Całość udekoruj natką pietruszki. Serwuj z miksem sałat. Lubisz kawę? Sprawdź nasz przepis i przygotuj smaczny, a zarazem oryginalny obiad.