Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
439 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

166 osób wydrukowało

Pobierz pdf

170 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

konfitura cebulowa:

4 sztuki

100 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

200 mililitrów

3 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozetrzyj kostkę rosołową Knorr z 3 łyżkami oleju. Tak przygotowaną marynatą natrzyj podwójną pierś z kurczaka. Piersi smaż na patelni przez około 15 minut obracając je co jakiś czas.

Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą - Krok 1

Krok 2

W między czasie przygotuj konfiturę cebulową. Na patelni skarmelizuj cukier. Powinien być lekko brązowawy. Do cukru dodaj goździki, cynamon i cebulę. Całość smaż chwilę, po czym dodaj ocet i sok z porzeczki. Wszystko razem gotuj około 20 minut na mocnym ogniu tak, aby płyn zupełnie odparował. Na koniec dodaj łyżkę masła i całość wymieszaj.

Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą - Krok 2

Krok 3

Usmażone piersi kurczaka pokrój w grube plastry i nałóż na nie sporą ilość konfitury.

Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą - Krok 3

Krok 4

Kurczaka podawaj z pieczonymi ziemniaczkami. Rada: Piersi kurczaka przed smażeniem możesz pokroić na cieńsze plasterki, co skróci czas ich smażenia.

Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą - Krok 4
12

Opinie o przepisie

  • Matt Wiukanon

    Matt Wiukanon , 12.05.2016

    Super wyszło rodzinka była zadowolona polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Kalnik

    Lukasz Kalnik , 10.05.2016

    pyszne i proste!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Denczew

    Barbara Denczew , 09.05.2016

    Dziewczyny zlitujcie się ,aż mi ślinka leci B|

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Piątkowski

    Jerzy Piątkowski , 09.05.2016

    Smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Jastrzębski

    Jerzy Jastrzębski , 09.05.2016

    Znacie to uczucie? zjadłbym ale lekarz nie pozwala bo zaszkodzi?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Woźnica

    Małgorzata Woźnica , 09.05.2016

    Musze spróbować- Lubie nowości . :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Pietrzak

    Anna Pietrzak , 09.05.2016

    Kurczak spoko ale ta cebula...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aurelia Nowopolska

    Aurelia Nowopolska , 09.05.2016

    spróbuję-zawsze warto korzystać z fajnych przepisów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominik Kowalczyk

    Dominik Kowalczyk , 09.05.2016

    W pełni się zgadzam !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alfred Jesionowski

    Alfred Jesionowski , 09.05.2016

    Wolę to danie, zdecydowanie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Pluta

    Piotr Pluta , 29.09.2015

    rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magdalena sygulka

    magdalena sygulka , 28.09.2015

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturąSoczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą

Masz ochotę na intensywne wrażenia kulinarne a w lodówce tylko nieco kurczaka i cebuli? Wypróbuj przepis na soczystego kurczaka z patelni z wyśmienitą cebulową konfiturą, która obłędnie pachnie korzennymi przyprawami. Będziesz zaskoczony efektem, jaki powstanie z połączenia słodkich i ostrych smaków. Przygotowanie konfitury cebulowej jest bajecznie proste. W rondu skarmelizuj cukier, dodaj do niego goździki, aromatyczny cynamon oraz cebulę. Następnie dolej odrobinę octu i wyrazistego w smaku soku porzeczkowego. Na koniec dodaj tłuszcz, który sprawi, że sos będzie idealnie kremowy. Gotową konfiturę nałóż na perfekcyjnie przygotowanego kurczaka, którego zamarynujesz i upieczesz w międzyczasie, i podawaj w towarzystwie pieczonych ziemniaków. Udekoruj danie świeżym rozmarynem i… zyskaj miano mistrza kuchni.