Kurczak po baskijsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po baskijsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

2 sztuki

300 mililitrów

1 łyżeczka

1.5 kilograma

0.25 szklanki

200 mililitrów

250 gramów

50 gramów

8 sztuk

0.5 sztuki

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka podziel na 8 części, obsmaż, a następnie zdejmij z patelni.

Krok 2

Wrzuć na nią kiełbaskę, czosnek, pomidory, paprykę oraz cebulę i podsmaż przez około 5 minut.

Krok 3

Wsyp ryż i mieszaj. Wlej bulion oraz wino, dodaj oliwki, zioła i przecier. Dopraw solą, pieprzem oraz papryką i wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Na wierzchu ułóż kawałki obsmażonego wcześniej kurczaka i plasterki pomarańczy. Naczynie przykryj.

Krok 5

Gotuj do czasu, gdy ryż stanie się miękki. Powinno to zająć około 60 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po baskijsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej