Kurczak w sosie dyniowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie dyniowym

Autor: Beata Dźwierzyńska

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak się nam zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i czosnek przepuszczony przez praskę.

Krok 2

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, tak samo dynię. Paprykę kroimy w paseczki, cieciorkę odsączamy z zalewy, płuczemy.

Krok 3

Jak kurczak się nam zarumieni wrzucamy marchewkę, paprykę i dynię. Chwilę podsmażamy, na samym końcu dodajemy cieciorkę.

Krok 4

Fix przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, dodajemy do kurczaka i warzyw, mieszamy. Sos powinien nam zgęstnieć i zrobić się kremowy. Wrzucamy makaron, mieszamy i gotowe. Ja wrzuciłam jeszcze szczypiorek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej