Kurczak w zielonym curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w zielonym curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
40 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

200 mililitrów

200 mililitrów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

0.5 pęczka

2 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulkę dymkę, chili, czosnek i imbir.

Krok 2

Po chwili smażenia dodaj udka z kurczaka, kumin i mieloną kolendrę. Całość smaż ok. 10 minut, aż kurczak zrobi się rumiany ze wszystkich stron.

Krok 3

Teraz wlej na patelnię mleko, mleczko kokosowe i dodaj pokrojone w kostkę pomidory.

Krok 4

Dodaj również pastę curry oraz Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość duś powoli ok. 20 minut.

Krok 5

Gdy kurczak będzie miękki, przełóż go na talerz i posyp posiekaną kolendrą. Podawaj z chlebkiem pappadums. Pikantny sos sambal podawaj oddzielnie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w zielonym curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w zielonym curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w zielonym curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w zielonym curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w zielonym curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w zielonym curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w zielonym curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w zielonym curry  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w zielonym curry Kurczak w zielonym curry

Oryginalnym sposobem na przyrządzenie dania z drobiem jest aromatyczne zielone curry z mleczkiem kokosowym i pomidorami. Do jego przygotowania będziesz potrzebować udek z kurczaka, cebuli dymki, czosnku oraz kilku orientalnych przypraw. Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekaj, a na tarce o drobnych oczkach zetrzyj świeży korzeń imbiru. Wszystkie składniki podsmaż na rozgrzanym oleju, a po chwili dodaj udka oraz mieloną kolendrę i kumin, nazywany także kminem rzymskim. Gdy mięso będzie rumiane, wlej na patelnię szklankę mleka i mleczko kokosowe, po czym dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz zieloną pastę curry, dzięki której danie nabierze charakterystycznego smaku oraz intensywnego zapachu. Całość duś do momentu, aż kurczak będzie miękki. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem chrupiącego chlebka pappadums, wypiekanego z mąki z soczewicy. Curry możesz także serwować z ugotowanym ryżem jaśminowym lub basmati. Przekonaj się, jak smakuje przyrządzony według naszego przepisu kurczak w zielonym curry.