Kurczak z orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z orzechami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
365 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

317 osób wydrukowało

Pobierz pdf

619 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 dekagramów

30 gramów

3 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

4 łyżeczki

3 łyżeczki

1 łyżeczka

3 łyżeczki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

3 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrój kurczaka w małą kostkę. Posyp mięso przyprawą Knorr.

Kurczak z orzechami - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj w misce 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego, wino ryżowe i 3 łyżeczki skrobi. Do powstałej marynaty wrzuć kurczaka i odstaw go na dwie godziny.

Kurczak z orzechami - Krok 2

Krok 3

Na małej patelni upraż orzechy arachidowe, aż do uzyskania złotego koloru.

Kurczak z orzechami - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj 3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej, 1 łyżeczkę ciemnego i jasnego sosu sojowego, ocet, olej sezamowy, olej z orzechów arachidowych i łyżkę wody. Powstały sos powinien być słodko-kwaśny.

Kurczak z orzechami - Krok 4

Krok 5

Drobno pokrój czosnek, imbir i cebulę, a paprykę chili w dwucentymetrowe kawałki.

Kurczak z orzechami - Krok 5

Krok 6

Na rozgrzanego uprzednio woka z olejem wrzuć chilli i podsmaż chwilę, aby straciło trochę ostry smak. Przełóż paprykę na miskę, zostawiając olej. Ugotuj ryż zgodnie z zaleceniami producenta.

Kurczak z orzechami - Krok 6

Krok 7

Na gorący olej włóż kurczaka i smaż mieszając, aż do zarumienienia się. Dodaj paprykę, imbir, czosnek i cebulkę i smaż dalej. Następnie dolej sos i dodaj orzechy. Duś, dopóki sos nie zgęstnieje, nie przestając mieszać. Danie podawaj gorące z ryżem.

Kurczak z orzechami - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z orzechamiKurczak z orzechami

To danie jest ciekawą alternatywą dla podobnych potraw z mięsem wołowym czy wieprzowym. Przepis na kurczaka z orzechami przypadnie do gustu miłośnikom ciekawych połączeń smakowych. Potrawę możesz podawać zarówno jako obiad, jak i danie główne podczas wykwintnej kolacji. Jego przygotowanie nie jest czasochłonne, a zadowoli niemal każde podniebienie. Zacznij od skompletowania wszystkich składników. Następnie przyrządź mieszankę, w której zamarynujesz kurczaka. Do miski wlej sos sojowy, wino ryżowe i trzy łyżeczki skrobi kukurydzianej. Do tak przygotowanej marynaty wrzuć kurczaka i odstaw na jakiś czas. Na małej patelni, bez tłuszczu, upraż orzechy arachidowe, uważając, żeby się nie przypaliły. Przyrządź sos słodko kwaśny według wskazówek podanych w poniższym przepisie, po czym pokrój warzywa: czosnek, cebulę, paprykę chili, a także korzeń imbiru. W rozgrzanym woku podsmaż papryczkę, a następnie kurczaka (pamiętaj, że nie wymaga on długiego smażenia) Dodaj pozostałe warzywa, sos i orzechy – duś do momentu, aż sos zgęstnieje, a smaki się połączą. Gotowe danie podawaj zaraz po przygotowaniu – solo lub z dodatkiem ryżu.