Kurpiowskie pierogi z nadzieniem z soczewicy
średnie
7 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
2 sztuki
null
null
null
null
null
2 sztuki
2 szklanki
20 gramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę umyj, osącz i namocz w letniej wodzie na noc. Następnego dnia ugotuj, nie zmieniając wody.
Krok 2
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach, razem z jednym jajkiem. Odcedź, obierz, jajka pokrój.
Krok 3
Soczewicę odcedź, razem z ziemniakami zmiel przez maszynę, wymieszaj z podsmażoną na tłuszczu, posiekaną cebulką i kostkami jajka. Dopraw do smaku, wymieszaj z surowym jajem, wyrób na jednolitą masę.
Krok 4
Mąkę, pokruszone drożdże, szklankę wody wyrób na gładkie ciasto. Dodaj szczyptę soli i cukru, zagnieć, rozwałkuj .
Krok 5
Szklanką wycinaj krążki, na każdym ułóż odrobinę nadzienia i zlep. Gotuj w lekko osolonym wrzątku przez kilka minut. Pierogi nadziewane soczewicą omaść tłuszczem i podawaj na stół.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej