
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
200 gramów
100 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 opakowanie
4 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dymkę i paprykę pokrój w paseczki i podsmaż na oliwie. Dodaj mielony kmin i smaż jeszcze jedną minutę.
Krok 2
Zalej 300ml i dodaj kostkę Knorr. Zagotuj.
Krok 3
Kuskus przesyp do dużej miski, zalej gorącym wywarem 0,5cm ponad poziom ziaren, zakryj i odstaw na 8-10 minut.
Krok 4
Ciecierzycę odcedź. Gdy kuskus będzie dobry wymieszaj go z ciecierzycą.
Krok 5
Ogórka dokładnie umyj, i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij nadmiar soku. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Jogurt połącz z sokiem, sosem Knorr, ogórkiem i porwanymi listkami mięty. Kuskus podawaj z sosem jogurtowym posypany sezamem.

Dobra rada:
Zamiast świeżej mięty dodaj kolendrę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kuskus z miętowym ogórkiem
Czas na orzeźwienie na talerzach! Ogórek i mięta to niezwykle odświeżająca kombinacja. Sprawdza się nie tylko w lemoniadach i mrożonych herbatach, które królują podczas upałów. Barwny kuskus z miętowym ogórkiem często będzie gościć na stołach, niezależnie od pory roku i panujących za oknem temperatur.
Dla kogo?
Każdy, kto choć raz miał okazję przyrządzać dania na bazie kuskusu, wie doskonale, że to sprzymierzeniec kucharzy, będących wiecznie w pośpiechu. W jego przypadku obejdzie się bez gotowania. Drobne ziarna wystarczy zalać gorącą wodą albo bulionem.
Na jaką okazję?
Szybki lunch czy kolacja – odświeżający kuskus z ogórkiem będzie w sam raz. Może wystąpić jako imprezowa sałatka, odpowiednia na każdą okoliczność: imieniny, urodziny, karnawał, sylwester, andrzejki…
Czy wiesz, że?
Ciecierzycę obecną w przepisie spotyka się także pod nazwą „cieciorka” lub „fasolka garbanzo”.
Dla urozmaicenia:
Kuskus z warzywami można podawać jako osobne danie, sałatkę lub wykorzystać jako farsz do zapiekanek, gołąbków i naleśników.