Letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą
łatwe
23 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
200 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
15 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zamarynuj pierścienie kałamarnicy w przyprawie Knorr oraz kurkumie i pozostaw na boku podczas przygotowania sałatki.
Krok 2
Umyj rukolę i przełóż do naczynia, w którym będziesz podawać sałatkę.
Krok 3
Umyj owoce. Mango obierz od skórki, oddziel od pestki i pokrój w kostkę, a truskawki pokrój na pół. Dodaj do rukoli.
Krok 4
Rozgrzej na dużym ogniu na patelni oliwę z oliwek i smaż pierścienie kałamarnicy przez 1-2 minuty.
Krok 5
Przełóż kałamarnicę na sałatkę, skrop sokiem z cytryny i podawaj natychmiast.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą
Owoce morza to wyśmienite składniki wielu sałatek. Dodają potrawom wykwintności, pasują do wielu dodatków, nie tylko do warzyw. Dobrym przykładem na ich wykorzystanie jest letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą. Wybrać możesz świeże kalmary albo pokrojone w pierścienie i zamrożone. Jeśli decydujesz się na tę drugą wersję, rozmroź je odpowiednio wcześniej. Zamarynuj je w mieszance przypraw i w kurkumie, która dodatkowo nada im złocistego koloru, a następnie smaż na patelni grillowej lub zwykłej przez krótki czas. Ich mięso jest delikatne, a zbyt długo podgrzewana kałamarnica będzie twarda. Pokrój owoce – soczyste mango i słodkie truskawki będą świetnie pasować do kalmarów, podobnie jak chrupiąca i lekko pikantna rukola. Kiedy krążki kalmarów wystygną, wymieszaj je z pozostałymi składnikami, a przed podaniem skrop wszystko sokiem z cytryny albo limonki. Podawaj jako przekąskę lub dodatek do białych mięs. Sałatka z grillowaną kałamarnicą to dowód na to, jak łatwo można przyrządzić owoce morza w pysznej odsłonie!