
Składniki
2 sztuki
1 łyżka
400 gramów
100 gramów
2 sztuki
1 łyżka
100 gramów
50 gramów
100 gramów
1 sztuka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety ryby delikatnie natrzyj oliwą, oprósz przyprawą do ryb Knorr.

Krok 2
Pokrój w drobną kosteczkę szalotkę, upraż na suchej patelni orzeszki pinii.

Krok 3
Na patelni na dwóch łyżkach oliwy zeszklij szalotkę, dodaj do niej szpinak, smaż chwilę po czym dodaj suszone pomidory.

Krok 4
Szpinak odstaw na kilka minut aby przestygł, dodaj do niego serek ricotta, parmezan i orzeszki pinii. Całość dopraw do smaku gałką muszkatołową, przyprawami Knorr oraz o ile zachodzi taka potrzeba szczyptą soli.

Krok 5
Dwa płaty ciasta każdy z osobna posmaruj oliwą lub rozpuszczonym masłem, złóż razem, przetnij na pół, na środek ciasta ułóż rybę, na jej wierzchu umieść słuszną porcje szpinaku. Ciasto ściśnij wokół ryby formując niezamknięta sakiewkę. Na wierzch szpinaku w wąskim gardle ciasta wbij jajo.

Krok 6
Obie ryby umieść na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, a następnie blachę umieść w nagrzanym do 190*C piekarniku na około 15 minut.


Dobra rada:
Na rybę możesz położyć plastry sera mozzarella.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś na walentynki
Jeśli zastanawiacie się nad kulinarną niespodzianką na walentynkową kolację, skorzystajcie z naszej propozycji. Łosoś w cieście filo, z serkiem ricotta, suszonymi pomidorami, parmezanem i świeżymi liśćmi szpinaku to kwintesencja elegancji i włoskiego smaku. Z pewnością idealnie sprawdzi się podczas romantycznej kolacji. Łosoś zachwyca delikatnością, głębokim aromatem i oryginalnym połączeniem składników. Jest idealnym rozwiązaniem nie tylko na walentynkowy późny lunch, ale także na inne wyjątkowe okazje.
Dla kogo?
Dla osób szukających kulinarnych inspiracji na walentynkowy wieczór.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na walentynkową kolację! O łososiu w cieście nie zapomnijcie również podczas innych okazji, takich jak urodziny, imieniny czy rodzinny obiad.
Czy wiesz, że?
Łosoś jest rybą wyjątkowo wrażliwą na zanieczyszczenie wody. Żyje jedynie w środowisku czystym, o odpowiednim poziomie natlenienia.
Dla urozmaicenia:
Włoskiego charakteru daniu doda kilka plasterków sera mozzarella, które ułóżcie bezpośrednio na filetach z łososia.