Łosoś w papilotach z porami i ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś w papilotach z porami i ziołami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
312 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

262 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

282 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1.5 łyżeczki

2 sztuki

4 sztuki

4 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę Knorr połącz z 2 łyżkami oliwy. Następnie filety z łososia natrzyj marynatą i włóż na 30 minut do lodówki.

Łosoś w papilotach z porami i ziołami - Krok 1

Krok 2

Jasne części pora pokrój na cienkie talarki i usmaż na oliwie, a następnie dopraw szczyptą soli i pieprzem.

Łosoś w papilotach z porami i ziołami - Krok 2

Krok 3

Łososia połóż na kawałku folii aluminiowej, obłóż plasterkami cytryny, na wierzch ułóż pory i zioła.

Łosoś w papilotach z porami i ziołami - Krok 3

Krok 4

Owiń folią i piecz w piekarniku przez 15 minut. Podawaj w folii z ziemniakami z wody.

Łosoś w papilotach z porami i ziołami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w papilotach z porami i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w papilotach z porami i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w papilotach z porami i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w papilotach z porami i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w papilotach z porami i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w papilotach z porami i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w papilotach z porami i ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś w papilotach z porami i ziołami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś w papilotach z porami i ziołamiŁosoś w papilotach z porami i ziołami

Aromatyczne zioła, soczyste pory i wyrazisty łosoś – to składniki, które skomponują się, tworząc apetyczne danie. Podasz je na uroczysty obiad lub kolację, ale sprawdzi się również jako nieskomplikowany obiad w ciągu tygodnia. Sekretem łososia w papilotach jest odpowiedni smak mięsa – zamarynuj je w przyprawie połączonej z oliwą. Odstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut, żeby smaki się połączyły. W międzyczasie pokrój pora na cienkie talarki, usmaż na rozgrzanym tłuszczu i dopraw pieprzem i solą. Rybę ułóż na kawałku folii aluminiowej, obłóż plasterkami cytryny, a na wierzchu umieść pora oraz zioła – tymianek, koperek i kolendrę. Tak przygotowaną kompozycję włóż do piekarnika i piecz przez kilkanaście minut. Łosoś w papilotach najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami, oprószonymi koperkiem, jednak równie świetny efekt uzyskasz, przygotowując purée z kalafiora. Mamy nadzieję, że nasz przepis będzie dla Ciebie dobrą inspiracją – nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu powyżej.