Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

75 gramów

1 szklanka

1 łyżka

1.5 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Makaron ugotuj na mleku (cały czas mieszając) z dodatkiem siemienia lnianego. Do mleka możesz dodać troszkę wody.

Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - Krok 1

Krok 2

Pod koniec gotowania dodaj rodzynki. Podawaj z cząstkami pomarańczy.

Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, wapnia, magnezu, cynku, witaminy B1, witaminy B2, witaminy C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron gryczany na mleku z rodzynkami i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej