Sałatka z soczewicą i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z soczewicą i warzywami

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

15

heart
200 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

264 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

386 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 łyżek

400 gramów

2 sztuki

4 łyżki

400 gramów

4 łyżki

4 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj soczewicę.

Sałatka z soczewicą i warzywami - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos sałatkowy Knorr z oliwą i sokiem z cytryny.

Sałatka z soczewicą i warzywami - Krok 2

Krok 3

Warzywa umyj, pokrój w kostkę i wymieszaj z soczewicą. Pomidorki pokrój w ćwiartki, szczypiorek posiekaj drobno.

Sałatka z soczewicą i warzywami - Krok 3

Krok 4

Całość polej sosem i dokładnie wymieszać.

Sałatka z soczewicą i warzywami - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, miedzi, manganu, witamin: A, E, C, B1, B6 i kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z soczewicą i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z soczewicą i warzywamiSałatka z soczewicą i warzywami

Sałatka z soczewicą i warzywami, wzbogacona włoskim sosem z suszonych pomidorów, to świetna propozycja na pyszny podwieczorek. Znakomicie sprawdzi się w postaci popołudniowej przekąski. Co więcej, przygotujesz ją bardzo szybko!

Dla kogo? Doskonałe danie dla wielbicieli roślin strączkowych i rozmaitych warzyw. Ta lekka, a jednocześnie niezwykle sycąca potrawa bez wątpienia przypadnie Ci do gustu!

Na zdrowie! Warzywna sałatka z soczewicą to prawdziwa bomba witaminowa! Dostarcza nam szczególnie dużo pożytecznej witaminy C (203,25 mg, czyli 254% RWS). Kwas askorbinowy (witamina C) przede wszystkim wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego organizmu, ale także chroni nasze komórki przed stresem oksydacyjnym. Posiłek mieści w sobie ponad 550 g warzyw i owoców. Znakomicie wpisuje się to w zalecenia dietetyków, którzy polecają spożywać je co najmniej 400 g dziennie.

Czy wiesz, że? Tradycja uprawy soczewicy sięga wielu wieków. Świadczą o tym archeologiczne wykopaliska, w których znaleziono nasiona rośliny pochodzące aż z 9100 roku p.n.e.! Ponadto wzmianki o soczewicy można odnaleźć już w Biblii.