
Składniki
400 gramów
1 szklanka
1 opakowanie
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na patelni, przełożyć do garnka. Dodać dynię pokrojoną w małą kostkę, śmietanę, przyprawy i dusić na wolnym ogniu,aż dynia zmięknie.
Krok 2
Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do sosu. Gotować aż wszystkie składniki się połączą.
Krok 3
Makaron ugotować al dente, podawać z sosem i posypane dużą ilością posiekanej natki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z dynią
Podczas sezonu na dynię warto dowiedzieć się, jak przyrządzić apetyczne potrawy z jej dodatkiem. Możliwości jest mnóstwo, a zapiekanka czy ciasto to tylko niektóre z nich. Na najbliższy obiad przygotuj makaron z dynią. Wybierz wariant penne, czyli ten w kształcie rurek, i ugotuj go na półtwardo. Następnie przyrządź aromatyczny sos, który scali wszystkie składniki i nada potrawie odpowiedniego smaku. W tym celu pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy się zeszkli, dodaj na patelnię podzielony na małą kostkę miąższ dyni. Gęstości nada śmietana, a wyrazistości przyprawa uniwersalna, pieprz, gałka muszkatołowa i wybrane zioła. Z dynią dobrze skomponuje się również mieszanka curry, sproszkowane chili czy mielony imbir. Produkty na patelni gotuj na małym ogniu do momentu, w którym dynia nabierze miękkości. Osobno podsmaż na złoty kolor pierś z kurczaka i dodaj ją do sosu. Całość starannie wymieszaj. Z tak przygotowanym sosem serwuj makaron, a jako dekorację wykorzystaj natkę pietruszki lub listki świeżej kolendry. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.