
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżeczki
0.25 szklanki
1 sztuka
4 plastry
2 łyżeczki
1 łyżka
1 szczypta
150 mililitrów
24 sztuki
175 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron gotuj przez minutę we wrzątku. Odcedź i opłucz w zimnej wodzie.
Krok 2
Czosnek zmiażdż. W woku rozgrzej olej, wrzuć czosnek i imbir. Smaż przez 30 sekund.
Krok 3
Dodaj krewetki i smaż przez 2 minuty. Wyjmij je łyżką cedzakową i odstaw w ciepłe miejsce.
Krok 4
Papryki pokrój w plastry, cebulę posiekaj i wrzuć do woka. Smaż przez 2 minuty.
Krok 5
Dodaj sos sojowy, sok z pomarańczy, ocet, cukier i bulion. Krewetki wrzuć ponownie do woka i smaż przez 10 minut.
Krok 6
Mąkę kukurydzianą wymieszaj z 2 łyżeczkami wody. Dodaj do krewetek, zagotuj, dodaj makaron i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Udekoruj plasterkami pomarańczy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej