Krewetki z pieczarkami i makaronem - przepis | Przepisy.pl pixel

Makaron z krewetkami i pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
218 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

252 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

349 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżki

200 gramów

1 sztuka

3 sztuki

200 gramów

500 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj. Podsmaż na rozgrzanej patelni wraz z pieczarkami przekrojonymi na pół.

Krok 3

Po chwili smażenia dodaj oczyszczone krewetki oraz przyprawę Knorr.

Krok 4

Wlej śmietankę, dodaj margarynę i zagotuj sos.

Krok 5

Połącz makaron z sosem, zagotuj i natychmiast podawaj.

1

Opinie o przepisie

  • Jola Szymak

    Jola Szymak , 28.06.2017

    bardzo dobre. ja jeszcze dodalam lubczyk, garam masale i papryke wedzona w proszku. Rewelacja.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z krewetkami i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z krewetkami i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z krewetkami i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z krewetkami i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z krewetkami i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z krewetkami i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z krewetkami i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z krewetkami i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z krewetkami i pieczarkami Makaron z krewetkami i pieczarkami

Kremowy makaron z krewetkami i pieczarkami to propozycja na wykwintne, choć proste do wykonania danie z owocami morza. Jeśli krewetki często pojawiają się w Twoim menu, zasmakuje ci też ich wersja z delikatnym sosem śmietanowym i grzybami. Nasz przepis na krewetki z pieczarkami sprawi, że zaczniesz przyrządzać owoce morza nie tylko od święta.

Dla kogo? Jeśli masz ochotę na kremową pastę z owocami morza, koniecznie wypróbuj ten przepis. Krewetki z pieczarkami w sosie śmietanowym według naszej receptury to świetny sposób na wykonanie pierwszego kroku dla kucharzy, którzy do tej pory nie przygotowywali samodzielnie owoców morza.

Na jaką okazję? Nie, to nie pomyłka! Przyrządzenie krewetek z pieczarkami zajmuje tylko 25 minut, więc pozwolić sobie na nie możesz nawet podczas wypełnionego innymi obowiązkami dnia. Zacznij od podsmażenia pieczarek razem z zeszkloną już cebulą oraz czosnkiem. Dorzuć do nich oczyszczone wcześniej krewetki i przyprawy. Oprócz uniwersalnej sprawdzi się rozmaryn, oregano lub sos sojowy, który wzmocni smak makaronu z grzybami i krewetkami. Następnie dodaj do pozostałych składników śmietanę, kostkę do pieczenia i zagotuj powstały sos.

Czy wiesz, że? Dzięki zaproponowanym przez nas składnikom sos do makaronu z krewetkami i pieczarkami będzie gęsty i aksamitny. Wymieszaj go z ugotowanym wcześniej makaronem. Do przygotowania krewetek z makaronem i pieczarkami wykorzystaj świderki, penne albo tagliatelle.

Dla urozmaicenia: Krewetki z makaronem posyp też płatkami parmezanu lub miękkim kozim serem. Udekoruj danie świeżymi ziołami, wybierając tymianek oraz rozmaryn. Serwuj makaron z krewetkami i pieczarkami z bagietką skropioną oliwą, posypaną ziołami prowansalskimi i przyrumienioną w piekarniku.