Penne z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Penne z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
63 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

232 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

6 plastrów

4 łyżki

2 łyżki

50 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente i odcedź. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze szklanką zimnej wody oraz śmietaną.

Krok 2

Plastry boczku rozłóż na pergaminie i upiecz na chrupko w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Piecz ok. 10 minut.

Krok 3

Kurczaka pokrój w cienkie paski i przesmaż na patelni. Następnie wlej przygotowany Fix, dodaj warzywa oraz upieczony boczek. Całość zagotuj i zmniejsz ogień.

Krok 4

Do gotującego sosu wsyp makaron i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Gotowe danie posyp posiekana natką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby uzyskać jeszcze ciekawszy smak, makaron posyp startym parmezanem.

6

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 21.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Gładys

    Paweł Gładys , 17.11.2016

    Szkoda tylko że wszystkie wasze przepisy zawierają chemię z napisem Knorr... Ja rozumem... Kasa kasą ale może jakiś zdrowszy pomysł na danie? Spadam stąd...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławek Matuliński

    Sławek Matuliński , 16.11.2016

    moje ulubione warzywa ,to schabowe,najlepiej z kostką

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Radomska

    Joanna Radomska , 16.11.2016

    Szpinak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Dąb

    Urszula Dąb , 16.11.2016

    Najlepszy jest ze szpinakiem i fetą..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Czeryna Alwas

    Renata Czeryna Alwas , 16.11.2016

    Oprócz kukurydzy to wszystkie :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Penne z kurczakiemPenne z kurczakiem

Penne z kurczakiem, warzywami oraz boczkiem jest szybkim w przygotowaniu daniem, idealnym jako prosty obiad na co dzień. Zasugerowany w przepisie makaron możesz ewentualnie zastąpić innym, np. świderkami lub kokardkami. Ugotuj go al dente i odcedź. Plastry wędzonego boczku umieść na wyłożonej pergaminem blasze i piecz w piekarniku do momentu, aż staną się chrupkie i rumiane. Filet z piersi kurczaka pokrój w cienkie paski, po czym podsmaż je na rozgrzanej oliwie. Po chwili zalej mięso błyskawicznym sosem serowo-brokułowym w proszku, wymieszanym z zimną wodą i kwaśną śmietaną. Ten składnik nie tylko wzbogaci smak potrawy, ale też nada jej odpowiednią konsystencję. Dodaj warzywa – groszek i kukurydzę z puszki, a także przygotowane wcześniej chrupiące skwarki. Zagotuj sos i dorzuć ugotowany makaron, a następnie całość duś jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Gotowe danie serwuj bezpośrednio po przyrządzeniu, posypane drobno posiekaną natką pietruszki oraz startym parmezanem. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.