Makowiec japoński z jabłkami
NOWY PRZEPIS
łatwe
18413 osób zapisało

Składniki
90 gramów
0.5 szklanki
90 gramów
2 sztuki
30 gramów
2 sztuki
40 gramów
2 łyżeczki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wsyp mak do miski. Zagotuj mleko i zalej mak tak aby mleko zakryło dokładnie mak. Pozostaw tak mak na 30 minut, następnie odcedź go, dobrze odsącz i zmiel dwukrotnie.

Krok 2
Oddziel żółtko od białek. Masło ucieraj z cukrem pudrem aż zrobi się jasna i puszysta. Dodaj po jednym żółtku i mieszaj aż się połączy.

Krok 3
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Połącz z masą maślaną.

Krok 4
Dodaj mak, jabłka i proszek do pieczenia, kaszę manny i amaretto. Wymieszaj miękką łyżką. Białka ubij na pianę i wymieszaj delikatnie z masa makową. Całość wylej na blaszkę o wymiarach 15 na 8 cm i piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 minut.


Dobra rada:
Makowiec japoński możesz podawać z polewą czekoladowa lub po prostu z cukrem pudrem. Doskonale pasują cząstki pomarańczy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makowiec japoński z jabłkami
Cisza jak makiem zasiał? Na pewno nie w kuchni! Zazwyczaj właśnie to pomieszczenie jest sercem domowych wydarzeń. Trudno się dziwić, skoro powstają tam tak wyśmienite specjały jak makowiec japoński z dodatkiem jabłek.
Dla kogo?
Makowiec często jest podawany jako tradycyjny wypiek świąteczny i często przyjmuje kształt rolady lub walca. Co powiecie na małą odmianę? Gwarantujemy, że ciasto nie straci na uroku!
Na jaką okazję?
Jest mile widzianym gościem na odświętnie przybranych stołach – bożonarodzeniowych i wielkanocnych. Zwróćcie uwagę, że japońską wersję przysmaku przygotujecie w zaledwie 10 minut (pomijając czas pieczenia), więc wygląda na to, że można sobie na nią pozwolić bez wyjątkowej uroczystości.
Czy wiesz, że?
W przeszłości na wigilijnych stołach mak pojawiał się nie tylko ze względu na walory smakowe. Wierzono, że zapewnia on szczęście oraz bogactwo.
Dla urozmaicenia:
Makowiec japoński bardzo dobrze smakuje i prezentuje się z polewą kajmakową.