
Składniki
500 gramów
200 gramów
170 gramów
1.5 łyżki
2 łyżeczki
120 gramów
120 gramów
1.5 łyżeczki
1 szczypta
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do rondelka przekładamy masło, wlewamy miód, dodajemy przyprawę do piernika. Podgrzewamy do rozpuszczenia się składników. Zostawiamy do przestudzenia.

Krok 2
Do osobnej miski przekładamy śmietanę. Dodajemy sodę, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.

Krok 3
W osobnej misce ubijamy 2 białka ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Pod koniec dodajemy 4 żółtka i ponownie miksujemy.

Krok 4
Ubita pianę mieszamy z mąką oraz kakao. Następnie wlewamy przestudzone masło z miodem i przyprawa do piernika oraz śmietanę z sodą. Całość zagniatamy, aż powstanie gładkie, ale dość rzadkie ciasto. Przykrywamy je folią aluminiowa i odstawiamy na 24 h do lodówki.

Krok 5
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy porcję ciasta na ok 5 mm. Wykrawamy pierniczki i układamy ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 6
Za pomocą pędzelka smarujemy pierniczki białkiem. Pieczemy ok 10-12 min do zarumienienia.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Miękkie pierniczki
Szukasz sprawdzonego przepisu na miękkie pierniczki? Nie mogłeś trafić lepiej. Te są idealnie pulchne i rozpływające się w ustach. Gdy zaczniesz je przygotowywać, po całym domu rozniesie się zapach, który niesie ze sobą jeden komunikat: nadchodzi Boże Narodzenie. Nie zdziw się, gdy do kuchni zbiegnie się cała rodzina. Dekorowanie miękkich pierniczków jeszcze bardziej was zbliży!
Dla kogo?
Przepis na miękkie pierniczki to pomysł na popołudnie dla całej rodziny – wspólne dekorowanie pierników lukrem, kremowymi pisakami i innymi cukierniczymi ozdobami jest doskonałą zabawą. Przygotujcie swoje ulubione materiały i foremki i do dzieła. Jeśli ich nie macie, nic straconego – do wykrawania ciasta na miękkie i pulchniutkie pierniczki może się przydać zwykła szklanka.
Na jaką okazję?
Miękkie pierniki nadają się na wiele okazji – do porannej kawy, zamiast kawałka tradycyjnego ciasta po wieczerzy wigilijnej, ale i do kubka kakao po świątecznym spacerze. Uważaj, trudno jest się od nich oderwać!
Czy wiesz, że?
By pierniczki były miękkie i pulchniutkie aż do świąt, trzymaj je w szczelnie zamkniętym opakowaniu, a nie stracą swojej świeżości. Inną kwestią jest schowanie ich w miejscu, o którym nie wiedzą dzieci – no chyba że sam jesteś łasuchem i nie dasz rady się powstrzymać przed zjedzeniem. To bardzo prawdopodobne!
Dla urozmaicenia:
Masz ochotę na drobne urozmaicenie? Do przepisu na pierniczki miękkie dodaj dżem lub marmoladę. Wytnij dwa takie same kawałki ciasta, nałóż odrobinę nadzienia na jeden z nich i przykryj drugą częścią. Nadziewanie nie wymaga dłuższego pieczenia miękkich pierniczków. Przepis możesz też wzbogacić o polewę z lukru lub czekolady.