Fasolka szparagowa w boczku: zawijana | Przepisy.pl pixel

Fasolka szparagowa w boczku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
300 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

242 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

301 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 plastrów

600 gramów

1 opakowanie

80 mililitrów

50 mililitrów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolkę oczyść z włókien i ogonków. Następnie obgotuj w wodzie, aż będzie krucha lecz nie zbyt miękka.

Fasolka szparagowa w boczku - Krok 1

Krok 2

Rozłóż dwa plastry boczku, nałóż kilka fasolek i zwijaj „snopki”. Czynność powtórz do wyczerpania boczku i fasolki.

Fasolka szparagowa w boczku - Krok 2

Krok 3

Snopki obsmaż na rozgrzanym oleju tak, aby boczek się przyrumienił i dobrze skleił całość, następnie włóż na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni.

Fasolka szparagowa w boczku - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i wodą zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.

Fasolka szparagowa w boczku - Krok 4

Krok 5

Wyjmij fasolkę z pieca. Polej przygotowanym sosem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Fasolka szparagowa w boczku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka szparagowa w boczkuFasolka szparagowa w boczku

Jeżeli szukasz przepisu na smaczną przekąskę, która sprawdzi się na letnim przyjęciu w ogrodzie lub uroczystej kolacji, znalazłeś się w odpowiednim miejscu! Fasolka szparagowa w boczku to wykwintna przystawka, która jest smacznym połączeniem delikatnych warzyw i aromatycznej wędliny. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj fasolkę szparagową w boczku na przekąskę lub przystawkę. Życzymy smacznego.

Dla kogo?

Prosto i smacznie. Jeśli najbardziej lubisz właśnie taki styl gotowania, przygotuj fasolkę szparagową zawijaną w boczku. Przepis łatwo jest zapamiętać, więc wracać do niego będziesz bardzo często.

Na jaką okazję?

Podaj fasolkę szparagową z boczkiem, gdy chcesz zrobić wrażenie na gościach. Przygotowania rozpocznij od ugotowania fasolki, uważając, by nie zmiękła za bardzo i pozostała krucha. Następnie zawijaj po kilka sztuk w plaster boczku i smaż przez chwilę na rozgrzanej patelni, a gdy mięso się zarumieni, włóż całość do piekarnika. W tym czasie przygotuj koperkowo-ziołowy sos do sałatek. Efektowną fasolkę zawijaną boczkiem przyrządzisz błyskawicznie!

Czy wiesz, że?

Do zrobienia fasolki szparagowej w boczku, użyć możesz warzyw mrożonych. Trzeba jednak szczególnie uważać, by nie rozgotować strączków.

Dla urozmaicenia:

Gotową przystawkę serwuj ze świeżą sałatą skropioną sosem, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami, a także z pszennym pieczywem. Całość posyp świeżymi ziołami – bazylią, oregano lub tymiankiem. Fasolkę zawijaną w boczku podawaj z ulubionymi gęstymi sosami – doskonale sprawdzi się czosnkowy, ziołowy albo pomidorowy.