
Składniki
5 sztuk
1 łyżeczka
150 gramów
1 sztuka
4 sztuki
4 sztuki
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Imbir obierz ze skóry z cytryny wyciśnij sok , z gałązek tymianku oderwij listki.

Krok 2
Wszystkie składniki ( sok z cytryny imbir, miód, bazylię i tymianek) umieść w kielichu miksera zalej wodą całość dokładnie zmiksuj, przecedź.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Napój cytrynowo-imbirowy
Napój imbirowo cytrynowy to pyszne połączenie aromatycznych przypraw z kwaśnym, cytrusowym smakiem oraz słodyczą miodu. Smakuje wyśmienicie niezależnie od pory roku, a jego przyrządzenie zajmuje niewiele więcej czasu niż zagotowanie w czajniku wody i zrobienie najzwyklejszej herbaty. Zainteresowani? Zapraszamy do kuchni!
Dla kogo? Przepis na napój imbirowo cytrynowy doceni każdy, kto nie przepada za piciem wyłącznie samej wody. Lubicie nieoczywiste połączenia? Dzięki tymiankowi i bazylii będziecie w pełni usatysfakcjonowani.
Na jaką okazję? Prawdopodobnie już po pierwszej szklance przekonacie się, że ten napój możecie pić już od samego rana – jego smak znakomicie orzeźwia! Napój z cytryną i z imbirem podacie do podwieczorku i poczęstujecie nim wszystkich domowników. Każda pora jest dobra!
Czy wiesz, że? Napój można serwować również na ciepło, stanie się wtedy bardziej rozgrzewający. Pamiętajcie jednak, że ze względu na obecność miodu w recepturze, temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza.
Dla urozmaicenia: Miłośnikom korzennych nut przypadnie do gustu dodatek cynamonu.