
Składniki
2 kilogramy
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
2 łyżki
500 gramów
200 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki wyszoruj dokładnie szczoteczką i gotuj przez 10-15 minut w mundurkach. Odcedź, ostudź, przekrój na połówki.
Krok 2
Paprykę rozkrój, oczyść i posiekaj razem z cebulą w drobną kostkę.
Krok 3
Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj mięso mielone.
Krok 4
Gdy mięso się zarumieni, dodaj pokrojone w ósemki pomidory i odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę.
Krok 5
Dopraw do smaku koncentratem pomidorowym i przyprawami. Zestaw z ognia, ostudź.
Krok 6
Środki ziemniaków wydrąż, miąższ wymieszaj z resztą farszu. Nadziej każdą połówkę ziemniaka i zawiń razem w folię aluminiową.
Krok 7
Zapiekaj przez ok. 40minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej