Omlet ze szparagami i szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Omlet ze szparagami i szynką

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

30 gramów

0.25 pęczka

2 łyżki

2 plastry

1 sztuka

50 mililitrów

6 sztuk

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, obierz. Łodygi pokrój na kawałki długości 2 cm, główki pozostaw w całości. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Cebulę posiekaj.

Krok 2

Na patelnię wlej oliwę, dodaj cebulę, marchew i łodygi szparagów i smaż na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez 10 minut.

Krok 3

Dodaj starty parmezan, pokrojoną szynkę, pokruszoną kostkę pietruszkową, posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.

Krok 4

Jajko roztrzep ze śmietaną i wlej na patelnię. Smaż na średnim ogniu, pod przykryciem, aż jajko się zetnie.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet ze szparagami i szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej