Ostre pieczone ziemniaczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ostre pieczone ziemniaczki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

0.5 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

300 gramów

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i ugotuj w lekko osolonej wodzie w mundurkach. Odcedź, ostudź, przetnij na połówki i delikatnie wydrąż środki.

Krok 2

Cebulkę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, dodaj mięso i przesmaż całość na złoty kolor.

Krok 3

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórek, potnij w kostkę. Papryczki wypestkuj i posiekaj drobno.

Krok 4

Dodaj do mięsa razem z osączoną z zalewy kukurydzą i fasolką. Dopraw do smaku, smaż jeszcze przez kilka minut.

Krok 5

Ziemniaczane miseczki wysmaruj w środku odrobiną masła i nadziej każdą połówkę przygotowanym mięsno-warzywnym farszem.

Krok 6

Zawiń w folię aluminiową i piecz na rozgrzanym ruszcie grilla lub w piekarniku przez ok.20 minut.

Krok 7

Przed podaniem ostre zapiekane ziemniaczki udekoruj listkami świeżej kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostre pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostre pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostre pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostre pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostre pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostre pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostre pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostre pieczone ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Jajka panierowane
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej