
Składniki
1 szczypta
1 sztuka
300 gramów
4 łyżki
1 pęczek
4 sztuki
1 sztuka
200 mililitrów
3 sztuki
300 gramów
250 gramów
100 gramów
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowania zaczynamy od bagietek. Przekrojoną bagietkę smarujemy masłem czosnkowym z dwóch stron. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 20 minut (pod koniec pieczenia otwieramy folię, aby bułka była bardziej chrupka).
Krok 2
W tym czasie przygotowujemy owoce morza. Jeżeli mamy świeże mule, to oczywiście trzeba je wyszorować pod bieżącą wodą. Ja używam do skrobania małego nożyka, bo szczoteczka jest mało skuteczna. Należy pamiętać, że nie używamy muli, które są otwarte. Taka jest wszędzie podawana opinia i ja jej przestrzegam. Obieramy krewetki, zdejmując pancerzyki, zostawiając "ogon" (chociaż zdarzało się nam robić same krewetki na maśle bez obierania, i dopiero później w czasie jedzenia zdejmowaliśmy pancerzyki, nie wiem czy to ma znaczenie, po za walorami estetycznymi). W wypadku mrożonych krewetek, dylematu nie ma, bo te są już obrane.
Krok 3
Rozgrzewamy masło w rondlu, wcześniej można dodać nieco oliwy z oliwek, aby masło, nie przypaliło się. Wrzucamy poszatkowany czosnek, chilli, pokrojony bardzo drobno w talarki por. Sypiemy świeżo mielony pieprz, sól i chwilę dusimy. Dodajemy owoce morza i natkę pietruszki. Po chwili zdejmujemy z gazu i kilkakrotnie wstrząsamy rondlem. Dusimy chwilę na ogniu i ponownie podrzucamy wszystko w garnku. Nie wiem, czy się ze mną zgodzicie, ale kłopot z owocami morza polega, na tym, że nie możemy za długo ich dusić, bo nie będą odpowiednio miękkie. Szczególnie tak jest w przypadku krążków kalmara i krewetek, które ze względu na zbyt długą "obróbkę" termiczną mają tendencje do stawania się nie co twardymi.
Krok 4
Podlewamy białym winem i jeszcze chwilę dusimy i podrzucamy. Cały kłopot, polega na tym, że trudno jest precyzyjnie podać czas duszenia - ja robię to na wyczucie, ale nigdy nie trwa to dłużej niż kilkanaście minut. Całość przed podaniem skrapiamy cytryną i posypujemy odrobiną natki pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej