
Składniki
5 ziaren
2 sztuki
5 ziaren
1 szczypta
50 mililitrów
1 sztuka
50
10 dekagramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ozór gotuj przez około 120 minut, po czym zanurz go w zimnej wodzie i ściągnij skórę. Pokrój go w plasterki.
Krok 2
Warzywa ugotuj w osolonej wodzie.
Krok 3
Kostkę Rosół z kury Knorr rozpuść w 2 szklankach wody, dodaj ocet, sól i przyprawy. Gotuj przez 5 minut.
Krok 4
Żelatynę namocz w wodzie, a gdy napęcznieje rozpuść ją w bulionie. Gotowy auszpik przecedź.
Krok 5
Na dno miseczek do galarety wlej niewielką ilość auszpiku, włóż cześć warzyw, dolej auszpik, odstaw do stężenia.
Krok 6
Ułóż pokrojone ozorki. Następnie znów auszpik, warzywa, auszpik i ozorki. Wstaw do lodówki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej